InformacijeKostrena

Izbori 2021. – Jeste li na popisu birača?

Izborni slogani, jumbo plakati, oglasi na društvenim mrežama i telefonske ankete – sve jasno upućuje na već zahuktalu predizbornu kampanju.

Provozate li se okolicom i pritom obratite pozornost na jumbo plakate, doznat ćete tko je sigurniji, odgovorniji, odlučniji, jasniji, bitniji i, naravno, vaš pravi izbor na predstojećim izborima.

Glasački listići odraz su društva i vremena

U Kostreni se već godinama većina izbora provodi na trima biračkim mjestima, a Državno izborno povjerenstvo raspoređuje naselja u biračka mjesta u Narodnoj čitaonici u Kostreni Svetoj Luciji, Sportskoj dvorani Kostrena i Narodnoj čitaonici u Kostreni Svetoj Barbari.

Bez obzira na kojem ste mjestu, tamo će vas dočekati profesionalni članovi biračkih odbora  – to su naši mještani koji će cijelu nedjelju, 16. svibnja, provesti uz glasačke listiće, kutije i popise birača. Budite strpljivi budete li morali malo pričekati jer članovi biračkog odbora tog dana pozdravit će glasače najmanje 1500 puta, pregledat će vaše dokumente, zaokružiti vaše ime, uručiti vam listiće i uputiti na pravilno popunjavanje. A nakon 19 sati njihov pravi posao tek započinje: svaki je listić potrebno pregledati, rasporediti, provjeriti i ispuniti zapisnik.

Glasački su listići prava slika stanja države: često je polovica neupotrijebljenih listića, što govori o tome da premali broj stanovnika uopće rabi svoje pravo na slobodu izbora. S druge strane, nevažeći listići svjedoče o tome što birači misle o kandidatima na izbornim listama: precrtani kandidati, nepristojne poruke pored pojedinih imena, živopisne črčkarije – sve to šalje jasnu poruku: izašli smo na izbore, ali ne vjerujemo vašim programima! Katkad se dogodi i pogreška, zato obratite pozornost na uputu na listiću: u najvećem broju slučajeva listić je važeći ako je zaokružen broj ispred samo jednog kandidata.

Uz predsjednika i potpredsjednika te članove i njihove zamjenike, na biračkim vas mjestima mogu dočekati i promatrači. Budući da oni smiju samo promatrati, nemojte ih ometati pitanjima jer vam promatrači i ne smiju odgovarati na pitanja vezana uz izbore.

Kostrenska biračka mjesta

  • Narodna čitaonica u Kostreni Svetoj Luciji, Sveta Lucija 14 (obuhvaća naselja: Glavani, Ive Šodića, Mažeri, Plešići, Raspelje, Sveta Lucija i Šubati)
  • Sportska dvorana Kostrena, Žuknica 1b (obuhvaća naselja: Doričići, Elvira Vrha, Kostrenskih boraca, Martinšćica, Rožići, Suzanićev put, Šetalište kostrenskih pomoraca, Šodići, Vrh Martinšćice, Žuknica i Žurkovo)
  • Narodna čitaonica u Kostreni Svetoj Barbari, Trg sv. Barbare 2 (obuhvaća naselja: Darka Medanića, Dujmići, Josipa Šarinića, Maračići, Paveki, Perovići, Put groblja, Randići, Rožmanići, Šoići, Šojska, Trg svete Barbare, Urinj, Žarka Pezelja i Željka Čepulića)

Provjerite jeste li na listi birača

Nerijetko se birači iznenade kad se na biračkom mjestu ustvrdi da nisu na popisu, a najčešći je razlog tomu nevažeća osobna iskaznica. Ako niste na popisu birača, ne možete glasovati osim u slučaju ako donesete valjanu potvrdu za glasovanje. Kako se to ne bi dogodilo, provjerite svoje podatke u Registru birača i to do 5. svibnja 2021. godine.

Na lokalnim izborima birači mogu glasovati samo u svojem mjestu prebivališta te nije moguće glasovanje u nekom drugom mjestu izvan mjesta prebivališta, bilo na području Republike Hrvatske, bilo u inozemstvu. U slučaju teže bolesti ili nemoći odlaska na biralište, možete unaprijed najaviti potrebu za posjetom članova biračkog odbora, ali najkasnije do 12 sati na dan izbora kako bi predsjednik biračkog mjesta mogao organizirati kućne posjete.

Svaki birač koji želi pristupiti glasovanju na biračkom mjestu, mora se prethodno identificirati u pravilu pomoću osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole ili koje druge javne isprave s fotografijom, na osnovi koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača.

Identificirati se možete osobnom iskaznicom, putovnicom, vozačkom dozvolom ili nekom drugom javnom ispravom koja sadrži fotografiju

Predizborna i izborna obećanja

Prije odluke o tome hoćete li izaći na izbore, sjetite se da nekada nismo imali tu privilegiju. Demokracija je samo u teoriji vladavina naroda jer što bi se dogodilo kada bi, u teoriji, od 3000 birača glasovalo njih 100? Ništa, izbori bi i dalje bili valjani, a narod pritom predstavlja onih 100 birača, dakle nešto više od 3% . Ostalih 2900 birača mora prihvatiti izbor jer tako kažu zakoni, odluke i pravilnici. Doduše, pravo i pravda već odavno ne idu rukom pod ruku, ali to već dobro znamo.

Izađite na izbore jer vam jedino to daje legitimno pravo da poslije tražite ispunjena predizborna obećanja. Ne zaboravite da su predstavnici lokalne uprave naši ljudi, oni koji predstavljaju našu volju i rade za boljitak naše Kostrene. Obećanje – ludom radovanje – kaže naša stara narodna poslovica, ali bez obzira na to, provjerite mogućnosti, usporedite programe i 16. svibnja izađite na izbore!

Na izborima biramo predstavnike lokalne vlasti