KostrenaKultura

Kostrenjani izvanredni na MIK-u

Kostrenske su glazbene snage i ove godine osvojile važne nagrade na MIK-u: svojim su nas tekstovima i izvedbama proslavili mikovski veterani Lado Bartoniček i Zlatan Marunić, a prvi je put na MIK-u nastupila i ŽVS Luštrin i to izvodeći skladbu Branke Kržik Longin.

Ove je godine mikovska karavana krenula iz Kastva 22. lipnja, druga je večer održana u Malinskoj 23. lipnja, a u subotu je na Trgu Riječke rezolucije održana finalna večer. Ukupno 48 izvođača predstavilo je 19 skladbi uz pratnju festivalskog orkestra i pratećih vokala. Uršula Tolj, Mario Battifiaca i Robert Ferlin omiljen su voditeljski trio jedinog putujućeg festivala u Hrvatskoj.

Melodije Istre i Kvarnera temelje se na etno glazbi našega kraja i žive još dugo u eteru radijskih postaja: riječ je o mahom vedrim, toplim i zabavnim skladbama uz koje rado pjevušimo ili zaplešemo.

Velika raspjevana obitelj

Prema ocjeni publike ove je godine bila najbolja Karin Kuljanić sa skladbom „Fala ti na jubavi“, a prema ocjeni stručnog žirija 3. mjesto osvojila je skladba „Laku noć, Kostreno“ u izvedbi Božidarke (Matija) Čerina i ŽVS Luštrin, a prema tekstu naše Branke Kržik Longin (uglazbio Andrej Babić, aranžman Aleksandar Valenčić). 

Za nas je bila čast sudjelovati na MIK-u jer smo sve redom dušom i srcem vezane uz našu čakavsku besedu i prepoznatljivi melos. Treća nagrada stručnog žirija za nas apsolutno ima veliko značenje i potvrdu našega rada. Ovo je bio prekrasan spoj teksta naše Branke Kržik Longin i glazbe Andreja Babića uz aranžman Aleksandra Saše Valenčića i struka je prepoznala tu kvalitetu. MIK je poseban festival, svi sudionici, bilo da su izvođači, glazbenici ili su u organizaciji, jednostavno rečeno jedna su velika raspjevana obitelj: nema nervoze, nema negative, a sve štima k’o urica. – izjavila je Željka Egredžija, naša Kostrenka, članica ŽVS-a Luštrin ističući kako je ovom nagradom Luštrin zaokružio jedan lijep period svog djelovanja.

Željka Egredžija i Zlatan Marunić – 3. mjesto, jedno od publike, jedno od žirija

Riječka je publika trećim mjestom nagradila i skladbu “Još duraju naše cime” u izvedbi Josa Butorca, a čiji je tekst napisao naš višestruko nagrađivan Zlatan Marunić, a za skladbu “Vanka je škuro” naš je Lado Bartoniček osvojio tri nagrade:  “Nello Milotti” – Roženice HR Radio Pule za najprimjerenije zastupljen istarsko-primorski tradicijski izričaj, nagrada za najbolji aranžman Radio Istre te nagradu “Beseda” Novog lista kojom se tradicionalno nagrađuje kompozicija koja cjelokupnim izričajem (tekst, glazba, interpretacija) na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju. Pa da nismo ponosni na naše MIK-ovce!

Lado Bartoniček u ugodnom društvu ŽVS-a Luštrin

Riječka večer – prema glasovima publike:

  1. mjesto – “Fala ti na jubavi” (Goran Šarac / Robert Pilepić / Aleksandar Valenčić) u izvedbi Karin Kuljanić
  2. mjesto – klapa Tić sa skladbom “Srce je srićno” (Robert Grubišić / Vjeko Alilović / Robert Grubišić / Ivan Načinović),
  3. mjesto – “Još duraju naše cime” (Robert Grubišić / Zlatan Marunić / Robert Grubišić) u izvedbi Josa Butorca

Veliko finale prema glasovima Kastva, Malinske i Rijeke:

  1. mjesto – Karin Kuljanić sa skladbom “Fala ti na jubavi” (Goran Šarac / Robert Pilepić / Aleksandar Valenčić)
  2. mjesto – klapa Tić sa skladbom “Srce je srićno” (Robert Grubišić / Vjeko Alilović / Robert Grubišić / Ivan Načinović),
  3. mjesto – Andrina Frleta sa skladbom “Kvarnerska vila” (Robert Grubišić / Mirjana Bobuš / Robert Grubišić / Frane Frleta)

Finale prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda:

  1. mjesto – skladba “Cviće od brnistre” (Bruno Krajcar / Daniel Načinović / Ivo Popeskić / Saša Matovina) u izvedbi klape Kastav
  2. mjesto – skladba “3. maj” (Daniel Moscarda / Daniel Moscarda / Daniel Moscarda) u izvedbi Daniela Moscarde
  3. mjesto – skladba “Laku noć, Kostreno” (Andrej Babić / Branka Kržik Longin / Aleksandar Valenčić) u izvedbi Božidarke (Matija) Čerina i ŽVS Luštrin

Izvedbom pobjedničkih skladbi završena je ovogodišnja turneja, a do sljedeće ćemo godine uživati u skladbama svih MIK-ovaca, a ponajviše naših, kostrenskih.