Mladi

Kretanje na faks 101: Smještaj u studentskom domu

Boravak u studenskom domu znači neprestano dijeliti životni prostor s mladima svoje dobi.

Maturanti koji su odabrali fakultet izvan mjesta prebivališta u nadolazećem periodu morat će si pronaći i smještaj u novom gradu. Traženje smještaja uistinu je najstresniji dio preseljenja u drugi grad i ponekad može djelovati frustrirajuće. No, taj stres možete znatno umanjiti ukoliko se postaviš na pravi način i poduzmeš potrebne korake na vrijeme.

Mogućnosti

Prije svega, potrebno je definirati koji oblik smještaja tražiš – tako možeš birati između studentskih domova, privatnih domova i unajmljivanja stana.

Smještaj u studentskim domovima

Studentski domovi predstavljaju poseban doživljaj i studiranju daju potpuno drugu dimenziju s obzirom da si stalno okružen hrpom ljudi svojih godina – osim što studiraš, s njima dijeliš i životni prostor.

Osobno nisam iskusio život u studentskom domu zbog različitih razloga i okolnosti, no gotovo svi moji prijatelji s faksa jesu i dobro sam upoznat s takvim načinom života.

Svake godine, otprilike početkom srpnja, studentski centri iz različitih gradova raspisuju natječaje za smještaj studenata u studentske domove. Na službenim web-stranicama studentskog centra grada u koji dolaziš studirati, bit će detaljno objavljene sve informacije potrebne oko prijave za smještaj u studentski dom.

Osim ocjena iz srednje škole, u obzir se uzima i imovinski status roditelja ili skrbnika, činjenica imaš li braće ili sestara, ima li netko od roditelja braniteljski status i sl. Temeljem svega navedenog dodjeljuje se određeni broj bodova, a prilikom prijave odabireš u kojem bi domu htio biti smješten (ukoliko grad ima više studentskih domova, poput Zagreba).

Otprilike tijekom kolovoza objavljuju se rezultati natječaja za smještaj studenata u studentske domove. Ako nemaš dovoljan broj bodova za prvi izbor, dobit ćeš studentski dom za koji imaš dovoljno bodova. Ako nisi ostvario dovoljan broj bodova ni za jedan studentski dom, nažalost, bit ćeš primoran pronaći drugi vid smještaja.

Smještaj u privatnim studentskim domovima

Privatni studentski domovi nešto su manje razvikani od unajmljivanja stanova ili boravka u državnom studentskom domu.

Cijena privatnih studentskih domova nalazi se otprilike između tih dvaju smještaja – svakako je niža od unajmljivanja stanova, ali jednako tako i viša od subvencioniranih državnih studentskih smještaja.

Razlika u odnosu na državni smještaj u tome je što imaš veću slobodu i sobe su uglavnom jednokrevetne. Prijave za privatne studentske domove u Zagrebu otvorene su cijele godine, a kriteriji za dobivanje smještaja daleko su „mekši“ – temelje se na brzini prijave i raspoloživim mjestima, ali jednako tako i na planiranoj duljini boravka. Svakako opcija vrijedna razmatranja.

Naravno da svaki izbor ima vlastite prednosti i nedostatke, a kod svakog oblika smještaja moraš obratiti pozornost na različite stvari. U idućem tekstu detaljnije ću opisati nešto kompliciraniji proces traženja stana.