Putoholičari

LUKOVO – mali raj na moru

Kristalno čisto more u zagrljaju skrovite uvale – Lukovo je simpatično i mirno mjestašce.

U današnje doba društvenih mreža teško je zadržati neka mjesta samo za sebe. Čini nam se kao da smo sve već vidjeli i doživjeli, a nismo pravo ni vidjeli ni doživjeli u pravom smislu riječi.

Ima jedno mjesto koje instagram i influenceri još nisu otkrili. Tko je još čuo za Lukovo? Postoji Lukovo između Bribira i Liča, ali i Lukovo između Sv. Jurja i Jablanca, jednom sam ga bila spomenula na ovim stranicama.

Kako do Lukova?

Lukovo se nalazi dvadesetak kilometara južnije od grada Senja te mu administrativno i pripada. To je mjesto svega osamdesetak kilometara udaljeno od Kostrene, automobilom se stigne za sat i pol vremena. Vozeći se Jadranskom magistralom malo je vjerojatno da će se ceste uočiti to simpatično mjestašce. Da biste došli u Lukovo, potrebno je nakon tunela na Jadranskoj magistrali odmah skrenuti desno i spustiti se zavojitom cestom otprilike 2 km. Odmah na parkiralištu parkirajte automobil jer je Lukovo malo i morate prolaziti uskim cesticama pa je lakše i korisnije malo prošetati.

Cesta prema Lukovu

Najtoplije more pod Velebitom

Lukovo je malo mjesto koje je ime dobilo po zaštitniku župe sv. Luki čije ime nosi i obližnja crkva. U mjestu se nalazi restoran, a put do plaže vodi lijevo od crkve. Naselje je smješteno u uvali te je more na tom dijelu ispod Velebita najtoplije. Uvalu zatvara poluotok Malta s kojeg puca pogled na Goli otok, Sv. Grgur i Prvić, a vide se i Krk s Baškom te Rab na jugu.

Na poluotoku se mogu vidjeti ribarske kućice s tunerama koje zorno prikazuju čime se nekoć na tom području bavilo stanovništvo. Takve tunere između ostalog možemo danas još vidjeti i u Klenovici, Kraljevici, Bakarcu – mjestima koja su se nekoć bavila tunolovom.

More je kristalno čisto, toliko čisto kad plivate i bez maske vidite kako se netko potrudio i kamenjem u moru ispisao Lukovo, sa smajlićem na slovu o, što je jako simpatično.

Na moru je bilo dosta veslača na dasci tzv. supanje što ne čudi kad je more tako mirno, a njihova refleksija na moru bila je divna za vidjeti.

More, sunce i komadić raja

Najljepša su ona morska jutra kad je bonaca; plavo nebo, plavo more; pa sam stoga i ja uranila u Lukovo kako bih doživjela to čarobno morsko jutro. Došla sam s izlaskom sunca, a otišla sa zalaskom, tu sam se sastala i rastala sa svojima dogovorivši kupanje na idealnom mjestu.

Plaža je na neki način „podijeljena“ na dva dijela: prvi je dio plaže pokriven sitnijim kamenčićima, a drugi dio krupnijim što nije za svačije stopalo, ali uz sandale na nogama to i nije problem. Jedini nedostatak plaže jest nedostatak hlada, ali sve drugo je idealno, gotovo pa mali raj na zemlji, pogotovo kad vas posluži lijepo vrijeme, toplo i čisto more.

Uz plažu obalom se može prošetati do poluotoka Malte i vidjeti izbliza ostatke starih ribarskih kuća. Na jednom mjestu ima čak i kućica nadstojnika s drvenim krevetom. Na vrhu Malte nalazi se kamenje poredano u oblik piramide, a s obzirom na to da nisam išla pravim putem, našla sam se između dvije takve piramide, blizu vrha, na golom oštrom kamenu pitajući se što mi je to trebalo i tražeći put s druge strane za povratak.

Ipak razmislite dvaput ako se poželite penjati od kućica do vrha

Ne mogu reći da sam zažalila jer sam na povratku imala čisti pogled na Goli otok, a putem se i bacila u more u prvoj uvali na koju sam naišla. No svakako ne preporučujem šetnju od ribarskih kućica prema gore, nego na početku poluotoka postoji put do prve „piramide“ kuda hodaju šetači, no ako vam se ne da hodati, i tu je predivna plaža i more i ništa vam više od toga i ne treba.

Lukovo je idealno mjesto za doći na jednodnevno kupanje ako volite mirnija mjesta, bez nekih dodatnih sadržaja, samo more i sunce i komadić raja…