Roditeljski kutak

Mašta radi svašta – poticanje kreativnog izražavanja

Poticanje mašte kod djece ključno je za njihov razvoj. Zamišljeni prijatelji, igranje uloga ili stvaranje nečega od ničega potiče se slobodnom igrom kod djece.

Moja kći godinama je imala zamišljenog prijatelja. Vozila ga je u kolicima, pričala s njim,  ljuljao se pored nje na ljuljački u parku. Možete zamisliti čudne poglede ostalih mama u parku dok je moja Bella razgovarala s praznom ljuljačkom pored sebe. Meni je to bilo zabavno i znala sam da je korisno za njezin razvoj pa smo našeg prijatelja vodili svuda.

Einstein je rekao: „Mašta je važnija od znanja.“ Mašta otvara vrata raznim mogućnostima, potiče socijalni i emotivni razvoj pružajući djeci razne mogućnosti u rješavanju problema. Samim time jača se njihovo samopouzdanje i stjecanje novih vještina.

Kako potaknuti kreativnost kod djece

 • Vrijeme provedeno vani. Igra u prirodi ili parku s prijateljima potiče djecu da sami nađu zabavu, smisle neku novu igru ili upoznaju nove prijatelje. Moja djeca satima mogu biti vani i iako smo koji put došli prvi, a ostali zadnji, njima i dalje nije dosta…
 • Igranje uloga – Igrajte se s djecom doktora, obitelji, škole, trgovine…
 • Igre riječima – igre kao što su kalodont, vješala, pronađi rimu ili vidim na slovo odlične su za razvoj mašte, a ujedno djeca razvijaju i proširuju svoj rječnik.
 • Crtanje, bojenje, rezanje… Kroz ove aktivnosti djeca se bolje nose sa svojim emocijama, imaju bolju koncentraciju i izbacuju svoje frustracije na papir. O ovoj temi možete više pročitati ovdje.
 • Izmišljajte priče – potaknite dijete da samo izmisli priču ili to učinite vi. Možete i već poznatu priču izmijeniti. Pokušajte s pitanjima: Što bi se dogodilo da Snjeguljica nije zagrizla jabuku, što ti misliš? Ili: Što misliš da bi se dogodilo da je Gru uspio ukrasti Mjesec i zadržati ga?
 • Pobrinite se da što manje vremena provedu pred ekranima.
 • Ostavite dio dana neisplaniran i bez sugestija kako da to vrijeme provedu. Neka sami probude svoju maštu i smisle aktivnosti.

Najranije djetinjstvo vrhunac je dječjeg razvoja mašte pa ako vam izmišljaju priče kao što meni mlađa kći priča o vuku koji je došao u vrtić ili kako su svi zajedno bacali petarde na terasi u vrtiću, nemojte se ljutiti na njih, već znajte da je to divna faza u razvoju kada mašta jednostavno radi svašta.

Zadatak: koliko plišanaca odjednom može nositi? (Bella može 14 odjednom.)

Jedna produktivna ideja iz našeg kutka

Nedavno se zaredalo nekoliko kišnih dana i kod moje djevojčice probudila se mala kreativka, koja je došla na odličnu ideju. Uzela je praznu rolu toaletnog papira, izrezala je dijagonalno i rekla: „Vidi, mama, ovo bi mogla biti lijepa narukvica, sada ću je pobojati!“

Vidjela sam potencijal u njezinoj ideji, zajedno smo sjele i uhvatile se posla. Za pola sata imale smo narukvice apstraktnog afričkog stila kojima se dugo još divila i igrala s njima. Mi smo ih bojile flomasterima i bojicama, a vi si možete pustiti mašti na volju i bojiti temperama, izrezati sitne šarene papiriće i lijepiti kao kolaž ili staviti ljepilo i posuti šljokice. Verzija ima koliko hoćete, a rezultat će vas zadiviti.

Potreban materijal:

 • prazna rola toaletnog papira
 • škare
 • bojice, flomasteri, tempere, šljokice…. što god vam se činilo zanimljivo

Postupak:

 1. dijagonalno prerežite rolu papira
 2. krenite s ukrašavanjem.

Ovo je zaista jednostavan tutorijal, a konačnim rezultatom bit ćete oduševljeni. Ono što je najvažnije, jest da je izrada prilično jednostavna te mogu sudjelovati i najmlađi. Ovdje možete pogledati i naš kratki video o izradi:

Ljetne dane provodimo izvan kuće te malo kiše probudi dječju maštu. Pustite ih da stvaraju svojim rukama. Neće svaki projekt ispasti bajno, ali to nije ni bitno. Bitna je ideja i podrška roditelja u stvaranju.

Imamo mi još puno ideja skrivenih u rukavu… Podijelit ćemo ih s vama kojom drugom prigodom. Do tada, uživajte u čarima ljeta!