Roditeljski kutak

„Gruba“ igra s djecom? Da!

Što je opasnije, to djeca više uživaju i vrište od uzbuđenja, a prednosti takvih igara brojne su i važne za razvoj djeteta.

Svaki put kada legnem na pod moje se djevojčice s ushićenjem bace na mene. Igra često postaje naizgled gruba i opasna. Što je opasnije, to one više uživaju i vrište od uzbuđenja. Uvijek s oprezom, nastavila sam s takvom igrom na dnevnoj bazi uvijek se pitajući je li to dobro za njih.

Nedavno sam otkrila koliko prednosti takva igra donosi. Mom oduševljenju nije bilo kraja, jer smo bezbrižno mogli nastaviti s hrvanjem, igrom izvuci se ako možeš, konjićem i sličnim igrama. Sigurna sam da ste i vi proveli sate i sate sa svojim klincima na podu,  a niste ni bili svjesni koliko dobroga činite.

Uvijek sigurno i zaštićeno

Prvo da razjasnimo nešto – kada kažem gruba igra, mislim na igru u kojoj se svi osjećaju sigurno i zaštićeno, ali s elementima naizgled opasnog u očima djeteta. Mi odrasli uvijek moramo držati konce u rukama i stvoriti sigurno okruženje za igru.

Kada igra krene, ona djeluje na dijete kao lagani stresor. Sve se budi! Srce jače lupa, a njihov mozak misli da su ušli u neki poseban svijet superjunaka i bore se protiv zla ili kao da su u najboljem lunaparku na svijetu.

U tom trenutku u mozgu se otpušta moždani neurotrofni faktor BDNF (engl. Brain-Derieved Neurotrophic Factor). On je odgovoran za stvaranje novih neurona, jača signale među njima i onemogućuje oštećenja, potiče zdrav razvoj i rast mozga. Samim time djeca se nakon aktivnosti osjećaju opuštenije, zadovoljnije i povezanije s nama.

Takva vrsta aktivnosti priprema je za izazove, nove osjećaje i nepredvidive situacije koje nosi život te uči djecu kako se nositi s njima. Sve to odvija se u sigurnom okruženju gdje uče da smo mi uvijek blizu da ih zaštitimo i podržimo.

Mi smo model po kojem djeca uče: i u igri stvaramo sigurno okružje, a taj model djeca prenose na svakodnevne situacije

Za djecu takva je igra čista zabava

Smijeh će izbaciti sav stres nakupljen tijekom dana. Nakon igre bit će mirniji, bolje će surađivati i biti spremniji za svoje obaveze.

Ovdje se radi o čistoj zabavi. Nema pobjednika. Radi se o provođenju vremena s mamom i tatom, bliskosti i povezanosti koje djeci nikada nije previše. Kroz igru se gradi povjerenje kada shvate da ih uvijek pazite i nećete povrijediti.

Dok gledaju kako se suzdržavate u igri za njihovo dobro, uče se samokontroli i kako se trebaju odnositi prema ostalima: braći, sestrama i prijateljima. Za djecu to su trenuci kada sve brige nestaju.

Kada vidim bisere u okicama svojih kćeri dok se bacamo i igramo po podu, zaista zavidim tom dječjem veselju i neizmjernoj sreći. Za njih je to čista zabava, smijeh i vriska. Ne zvuči li to kao raj za djecu?

Svi se opuštamo u igri

Dobrobiti za sve

Istraživanja kažu da najviše koristi od takvih igara imaju djeca u dobi od dvije do osam godina, ali dobne granice za zabavu ne postoje. Smijeh i fizička aktivnost svakome nose samo najbolje.

Djeca često na taj način pokazuju privrženost prijatelju ili rodbini. Na taj način jačaju njihovu vezu. Mi samo uvijek moramo biti u blizini i nadgledati do koje granice mogu ići. Moraju shvatiti kada igra nije više zabavna i kada prestati.

Suze ili „Dosta, netko će na kraju plakati!“

Koliko puta ste izjavili: „Prestanite, netko će plakati na kraju˝? Međutim, suze i nisu toliko loša posljedica igre kao što možda mislite. Ponekad igra i nije glavni okidač plača, već stres koji su nakupili tijekom dana jednostavno negdje mora izaći;  nešto što ih muči danima ili neko sjećanje koje su potisnuli i koje ih tišti. Na taj način sve ispliva na površinu i dijete osjeća olakšanje.

Na nama je da ih zagrlimo, utješimo i pustimo da se isplaču. Gutanje negativnih emocija nikome ne nosi dobro, svi bismo se povremeno trebali dobro isplakati… Nema ničeg lošeg u tuzi i suzama. Neka nauče ispoljiti emocije i neka budu tužni kada imaju potrebu za tim.

Leti, leti, leti – sigurno u majčinim rukama

Nekoliko ideja za igru iz naša četiri zida

  • Ležimo na podu ili kauču, one su zarobljene i ne mogu van… Bore se rukama i nogama da se oslobode. Kada uspiju, lovimo ih pa sve ispočetka dok god im je zabavno.
  • Ovu igru moja šestogodišnja kći obožava i razumije bolje od mlađe. Dakle, kao u pravom hrvanju pokušavam ju okrenuti na leđa dok se ona opire iz petnih žila. Moram priznati da je jaka i ne moram previše glumiti da mi je teško. Onda zamijenite uloge i popustite malo kada treba.
  • Pod je lava. Na kauču smo, a sve oko nas je lava… Potres je i padamo u lavu, jedni drugima pomažemo i odmažemo. Djeca se toliku užive u igru da i nas odrasle ponese.
  • Pilates lopta kao trampolin. Loptu stavimo u kut sjedeće garniture, koljenima pridržavam loptu dok one skaču kao da su na pravom trampolinu. Držimo ih koliko treba, mlađu za rukice, a starija se drži sama. Ponekad izvode opasne vratolomije i zaista morate biti oprezni i imati ih na oku svaku sekundu.

Zapravo, nema nekog pravila. Većinom nam igra sine u trenutku.

Za kraj, uživajte u valjanju po podu s djecom, probudite razigrano dijete u vama. Sigurna sam da će i vama goditi, a zabava je zajamčena. Zaboravite na suđe, robu, brige i sve poslove… Osmjeh i biseri u okicama vaše djece, bit će vam najveće zadovoljstvo.

Uživajte… I zapamtite:

JAČI SMO NEGO ŠTO MISLIMO!