KnjižnicaKostrenaKultura

Moja najdraža knjiga hrvatskog autora – preporučuje Belma Džomba

Direktorica Turističke zajednice općine Kostrena, Belma Džomba, u Mjesecu hrvatske knjige preporučila je roman “Črna mati zemla” Kristiana Novaka.

Roman “Črna mati zemla” priča je o mladom uspješnom književniku Matiji Dolenčecu i osobnom putovanju u sjećanja koja uvelike utječu na njegovu svakodnevicu. Radnja je smještena u Međimurje, a posebno je dojmljiv idiom kajkavskoga narječja na kojem je prikazan svijet djetinjstva.

– Kristian Novak dugo je vremena prolazio ispod mojega radara. Međutim, kada je izašao na scenu njegov drugi roman “Črna mati zemla”, čovjek si više gotovo nije smio dopustiti reći da nije barem čuo za njega.  “Črna mati zemla” je za mene velik i nezaobilazan roman koji pokazuje raskoš talenta i umijeće autora. – rekla je direktorica Džomba.

Matija prolazi kroz stvaralačku i ljubavnu blokadu koju nastoji otkloniti dosežući vlastitu do amnezije potisnutu priču, onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča. Ta potisnuta priča o piščevu životu traumatična je priča iz njegova djetinjstva koje je proveo u međimurskom selu. Trauma o smrti oca, o osam samoubojstava, dva demona, gubitku prijatelja, o velikim mitovima i lokalnim legendama, o otvorenom povijesnom prijelomu 1991., svakodnevnim lažima, osjećaju krivnje, okrutnosti, samoći i ljubavi.

Kristian Novak hrvatski je književnik i jezikoslovac, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Jedan je od najuspješnijih i najčitanijih hrvatskih pisaca u novije vrijeme, a smatra se da će biti jedan od najčitanijih pisaca suvremene književnosti. Po njegovom hit romanu “Črna mati zemla” izvedena je istoimena predstava u ZKM-u, a nakon toga i prema najboljem romanu 2017. godine “Ciganin, ali najljepši”, uprizorena je istoimena predstava u HNK-u, koja je u 2018. proglašena i predstavom godine.

– Roman “Obješeni” nisam čitala, ali Ciganina dakako, jesam, i za njega vam također dajem najtoplije preporuke. I da, ako imate prilike, svakako pogledajte dramsku predstavu Novakova romana, nećete požaliti.” – istaknula je Belma Džomba.