Putoholičari

Nacionalni park Krka

Praznik rada ove je godine bio u subotu, jednom šteta, a drugom veselje, ovisno o tome radite li subotom ili ne. Ja sam ovaj drugi „sretnik“ pa se nisam bunila, napokon i za mene produženi vikend…

Bilo je nekoliko nedoumica vezanih uz destinaciju, visoko na listi bila je rijeka Krupa i Kudin most, staza „Life on Mars“ na Pagu te NP Krka – odredište koje je na kraju prevagnulo. Vremenska prognoza i nije bila previše optimistična, ali svemir se smilovao, nije bilo kiše, nije bio ni toliko fotogeničan dan kakav priželjkujem, ali sve drugo je bilo i više nego dobro…

Mother-daugther odredište

U NP Krka baš su od 1. svibnja krenuli s promotivnom akcijom „Go and walk“  cijena ulaznica gdje daju popust od 20 % ako ćete u park ući i izaći pješice što bi značilo da je cijena za odrasle 80 kn, koliko košta i ulaznica s popustom za planinare i studente.

Međutim naš izbor bila je ipak regularna ulaznica po cijeni od 100 kn koja uključuje vožnju brodom od Skradina do parka i lagana šetnja od Skradinskog buka okolo šetnicom. Ovo je bio izlet na koji sam vodila mamu pa nisam željela forsirati duže hodanje, nego lagano, opušteno, prazničko uživanje…

Poduzetni duh Skradinjana

U Skradinu smo parkirali na prvom parkiralištu prije nego što smo uopće vidjeli da ispred svakog stoje poduzetni vlasnici i mame te da parkiraš na njihov parking, a usput ti naplate 30 kuna. A ja mislila – besplatan, kao da toga igdje više ima, dokad ću biti tako naivna?! No dobro, auto je na sigurnome, put pod noge i lagano do recepcije. U Skradinu kupujemo karte i čekamo brod. Očekivala sam neku veću gužvu, međutim nije bilo tako strašno, sasvim prihvatljivo s obzirom na to da je bio praznik.

Zeleni šarm prirode, vode, perunika i mlinova

NP Krka ima nekoliko ulaza, proglašen je nacionalnim parkom 1985. godine (moja generacija) obuhvaća područje od 109 km2, stoga ga je nemoguće obići u jednom danu i treba isplanirati rutu unaprijed ili jednostavno poput nas doći i ući odmah na skradinski ulaz i lagano brodom dalje pratiti putokaz šetnice. Ovom se rutom brzo stigne do atraktivnog Skradinskog buka koji je zaista prekrasan: puno vode, zelenila, mjesto kao iz bajke.

Uz stalni žubor vode na mjestima se čulo kreketanje žaba koje nije oduševilo neke meni bliske osobe, ali nisam se bunila: zvuk se savršeno uklapa tamo gdje mu je mjesto.

U parku se nalazi nekoliko obnovljenih mlinova jer se na području rijeke Krke uzgajala pšenica, ječam i kukuruz, a danas su mlinovi preuređeni u suvenirnice, sve skupa izgleda vrlo šarmantno. Bilo je nemoguće ne primijetiti stabla smokve te na kakvim su sve mjestima rasla, a što lako objašnjava turističku ponudu i lokalne gospođe koje su prodavale proizvode od smokve.

Također mi je pogled okupirala žuta perunika pa sam usput saznala da na području parka obitavaju močvarne perunike koje su strogo zaštićene zakonom, a perunika je ujedno i hrvatski nacionalni cvijet.

Opušten i lijep izlet

Nismo stigli do Roškog slapa i otočića Visovac na kojem se nalazi Franjevački samostan Majke od Milosti računajući na to da ću se vratiti u nekoj bližoj budućnosti, stoga šetnja s odmorima nije trajala dulje od tri sata. Izlet je bio baš onako opuštajući, mama je bila zadovoljna viđenim, a to mi je i bio cilj.

Preostali dio dana smo odlučili posjetiti grad Šibenik udaljen manje od 20 kilometara od NP Krka…