Polpete od bakalara
Polpete od bakalara obično pripremam na Badnjak ili Veli petak, no kako je Pepelnica ili Čista sreda, predlažem da upravo one budu na jelovniku.
Sastojci
- 60 dag smrznutog bakalara
- 3 šnite kruha (samo sredina)
- 1 jaje
- 10 dag blanširane blitve
- 4 češnja češnjaka
- vezica peršina – list
- sol, papar
- senf
- maslinovo ulje
- oštro brašno
- mrvice
- ulje za prženje
Priprema
Bakalar kratko prokuhati, ohladiti i što sitnije isjeckati. Kruh namočiti u mlijeko i iscijediti. Blitvu isjeckati skupa s češnjakom i peršinom.
U posudu dodavati navedene sastojke, jaje, sol, papar, malo senfa i malo maslinova ulja. Dobro izmiješati da se sastojci sljube. Pomiješati brašno i mrvice pa u to uvaljati izrađene polpete. Pržiti kratko na dobro zagrijanu ulju.
Najbolji je prilog blitva ili broskva na padelu, a može i salata od broskve i fažola.