Putoholičari

Sappada – zimi skijalište, ljeti oaza boja

Sappada je skijaško područje u Italiji, malo mjesto udaljeno nešto više od tri sata vožnje, odnosno 235 km od Rijeke, u regiji Udine, šezdesetak kilometara sjeverozapadno od Udina.

Na tom skijalištu nisam nikad bila, ali je zato pun pogodak bio posjetiti Sappadu usred ljeta. Mjesto, da ne kažem selo, puno je cvijeća, bez puno turista, vladaju potpuni mir i prekrasna priroda. Bio mi je to jedan od najdražih izleta ovog ljeta, ujedno i najemotivniji: doživjela sam blago razočaranje, ali svojom sam upornošću prešla preko toga i djelomično ostvarila cilj toga dana.

Žičara umjesto pješačenja

No, krenimo redom. Trebao je to biti dan dugačkog hodanja, a ja nakon koncerta posjećenog dan ranije i samo dva sata spavanja, nisam bila spremna na to, a uz to je bio sunčan i topao dan. Baš ništa mi nije išlo u prilog tog dana da bih izdržala duži napor, naprosto nisam bila spremna. No, na kraju se sve posložilo kako treba.

Umjesto dugačkog hodanja skijaškim putem do jezera d´Olbe koje se nalazi na visini od 2164 m, završila sam na žičari koja skraćuje put do jezera. Sa žičare sam vidjela savršen pogled na dolinu rijeke Piave i Sappadu s okolnim vrhovima. Jedino nije bilo ugodno kad se žičara nekoliko puta zaustavljala pa sam tako „visjela“ u zraku, no zato sa imala više vremena gledati i uživati u pogledu, koliko mi je strah dozvoljavao, naravno…

Nakon silaska sa žičare put do jezera traje sat i pol vremena i riječ je o nezahtjevnom putu s predivnim vidicima na sve strane. Kod jezere d´Olbe nalazi se kapelica gdje sam pozvonila za sreću i ponešto zaželjela. Oko jezera su pasle kravice, ali nisam prolazila okolo pa nisam vidjela drugo jezero, ono s druge strane ili s puta prema vrhu Monte Lastroni koji se nalazi u Karnijskim Alpama. Ostala sam bez tog dijela tako da će u meni dugo čučati želja da se vratim na ovo mjesto i još malo više sve obiđem.

Sklad boja, cvijeća, leptira

No, povratkom u selo Sappadu toliko sam se nagledala prekrasnog cvijeća i predivno uređenih okućnica. U mjestu ima mnogo starih kuća koje su sve lijepo uređene, oko crkve i kapelica obično se nalazi raspelo i ima dosta fontana iz koji voda neprestano teče, a tako je godila usred ljeta po suncu, onako hladna liječi dušu. U jednoj su fontani plutale latice ruža, kao da je Cvjetnica.

Središte Sappade nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Cime Sappada zbog ravnijeg terena. Tamo su kuće i rustikalne zgrade ravnomjerno raspoređene tvoreći mrežu uličica gdje  svaka kuća ima svoje cvijeće prepuno boja: bila je to prava rapsodija boja! Drva za ogrjev bila su složena kao da su umjetnička instalacija, iz njih su izlazili različiti likovi, pazilo se na svaki detalj oko kuća. Iznenadilo me kako im je kava jeftina,  a neki su ju kupili za doma jer  je kod nas puno skuplja, tipa Lavazza.

Ne sjećam se da sam u svom životu vidjela više cvijeća na jednom mjestu tako da mi je ovo definitivno jedan od najljepših izleta ovog ljeta, kao što sam već rekla. Toliko sklada i mira na jednom mjestu, zelenila i boja, cvijeća, leptira. Leptiri su, pak, posebna priča. Dugo vremena provela sam na livadi fotografirajući ih tako da je jedna fotografija završila i na platnu kao stalni podsjetnik na dan proveden u Sappadi. Prvom prilikom, ljeti ili zimi, u proljeće ili jesen nadam se ponovnom povratku u Sappadu.