KostrenaOpćina - prijatelj djece

Skup djece i mladih s dijabetesom tip 1

U subotu, 11. rujna u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji održat će se informiranje i edukacija o dijabetesu tipa 1.

 

Većini dijabetičara u svijetu dijagnosticiran je oblik dijabetesa tipa 2 pa su i informacije i predavanja uglavnom usmjereni na dijabetes tipa 2. Kako bi i osobe s dijabetesom tipa 1 dobile priliku za adekvatno informiranje i edukaciju, udruge hrvatskih dijabetičara odlučile su organizirati skup djece i mladih s dijabetesom tipa 1, pod nazivom „1000 zašto – 1000 zato o dijabetesu tip 1″.

Skup je prvotno zamišljen kao trodnevno događanje na jednoj lokaciji. Zbog epidemiološke situacije umjesto trodnevnog formata održat će se kao jednodnevni program na tri lokacije u tri hrvatska grada među kojima je i Kostrena, koja će 11. rujna 2021. u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji biti domaćin prvog dana.

1000 zašto, 1000 zato o dijabetesu tip 1

Projekt je nastao pod pokroviteljstvom portala Roditelja mladih dijabetičara i istoimene Facebook grupe, uz pomoć udruga dijabetičara iz Hrvatske ( Dijabetes klub tip 1- Virovitica, Udruge Međimurski slatkiši, Udruge Brodski slatkiši, Udruge Slatki život Đakovo te Udruge Mellitus Rijeka), s programima usmjerenim na informiranje, edukaciju i druženje osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1.

Sudionici skupa moći će se informirati o dostupnim inzulinskim pumpama i senzorima, načinu prehrane, brojanju ugljikohidrata i dobiti korisne savjete kako se nositi s preprekama u svakodnevnom životu. Za djecu će biti organizirane sportske igre i dvije radionice sa psihologom, a potom i zajedničko druženje svih sudionika. Svi zainteresirani mogu se prijaviti OVDJE

Održavanje skupa podržali su brojni sponzori: zlatni sponzor Abbot, srebrni sponzor Bauerfeind te Medilab one, HEP, Novo nordisk, Roche, Bolero, Cetina, Dm, Mintcare, Euroherc, Grafiti Becker, Vila Iginia, Apartmani 4M, Roditelji.eu, Cvjetni salon Dada, WebMaster, Kandit i Bubamara.