KaféKuharica

Tko će zagristi u vrući krumpir?

Inke su se krumpirom hranile već prije 6000 godina te na quechua jeziku osmislile oko 1000 riječi koje znače i opisuju različite sorte, a krumpir je ujedno i prva namirnica uzgojena u svemiru.

Prvi su ga preko Atlantika donijeli španjolski konkvistadori, ali godinama je na europskom tlu svoje mjesto nalazio među ukrasnim biljkama sve dok ga nisu prihvatili kao jestivu namirnicu najprije u Njemačkoj i Italiji, a kasnije i u Francuskoj.

Neobičan mali gomolj raširio se diljem svijeta i postao jedna od osnovnih namirnica mnogih kultura. Krumpir danas, 18. kolovoza, slavi svoj dan pa donosimo nekoliko zanimljivih informacija.

Postoji li čovjek koji ne voli krumpir?

Krumpire valja čuvati na hladnim, vlažnim i mračnim mjestima, po mogućnosti u podrumu ili garaži, ali ne u hladnjaku. Proklijavanje krumpira može se spriječiti tako da stavite jednu jabuku u vreću s krumpirom. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni plin koji sprečava nastanak korijena i proklijavanje krumpira. Budući da i krumpir i luk ispuštaju plinove od kojih brže trule i kvare se, svakako ih treba držati na udaljenosti.

Krumpiri se mogu jesti svakodnevno, a da nikad ne dosade: pečen, pržen, kuhan u kori i oguljen, zgnječen u pire ili narezan u razne vrste salata, kao dodatak kruhu, štrucama, juhama; njoki, krumpiruša, musaka… Postoji li čovjek koji ne voli krumpir spremljen barem na jedan način?

U našoj Kuharici  krumpir je čest prilog pa isprobajte paprike punjene krumpirom ili lignje na mornarski.

Nije istina da krumpir deblja

Pod uvjetom da ga ne pržite, krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka. Ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine i puno iskoristivog željeza, zdravih ugljikohidrata i vlakana. Dobar je izvor vitamina B i C, a ne sadrži masnoće i kolesterol.

Često je pogrešno vjerovanje da krumpir deblja. Istraživanja su pokazala da krumpir izaziva osjećaj sitosti iako sadrži relativno malo kalorija. Jedan krumpir u prosjeku sadrži 100 – 120 kalorija, a to je 2,5 puta manje nego kruh.

Krumpir je izvrsna namirnica: hranjiva, jeftina i ukusna

Do pogrešne je predodžbe došlo u koracima: ako svakodnevno konzumirate pomfrit ili čips, svakako ćete se udebljati jer ova hrana sadrži puno kalorija zbog velikog udjela masnoća. Pomfrit ubrajamo među najnezdraviju hranu na planetu! Kada sljedeći put gricnete ukusan pomfrit, imajte na umu sljedeće: zbog prženja u ulju na visokoj temperaturi, pomfrit sadrži akrilamid – poznati kancerogen i neurotoksin, a loše masnoće povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, debljanja i visokog kolesterola.

Krumpir kao lijek

Krumpir se koristi ne samo kao hrana nego i kao lijek. Kaže se da kora kuhanog krumpira snižava krvni tlak, a ljudi često rabe obloge od kuhanog krumpira za smanjenje tegoba kod reume, gihta i ozeblina. Od sirovog se krumpira pripremaju oblozi kod vrućice, glavobolje i opekotina.

U narodu postoji frazem vrući krumpir, koji postoji i u engleskom jeziku (hot potato)  i to u značenju velike brige i teško rješivog problema koji se izbjegava i najčešće nastoji prebaciti drugome.

Ako ste presolili juhu ili varivo, nemojte bacati jelo, nego ogulite krumpir pa nekoliko ploški dodajte u jelo i prokuhajte te kasnije bacite krumpir jer je upio višak soli. Imate li u kući mališane, jednostavno možete izraditi pečatiće: prerežite krumpir na pola pa na jednoj polovici nožićem oblikujte srce ili motiv po svojem izboru. U tanjur istisnite temperu te uronite srce i prislonite na željenu podlogu. Mališani će biti jako veseli kada ugledaju otisak u obliku srca.

2008. godina proglašena je godinom krumpira. UN smatra da je krumpir namirnica budućnosti, koja bi mogla suzbiti glad u svijetu jer lako raste i u lošim klimatskim uvjetima i ne traži gnojivo niti pesticide pa je ujedno i ekološki čista namirnica.