KostrenaOpćina - prijatelj djeceŠkola

Više od 700 djece i mladih sudjelovalo u projektu Stori po svoju

U Kostreni je 2022. godina, među ostalim, bila u znaku brojnih edukativnih radionica i kampova provedenih kroz projekt “Stori po svoju”.

Privodi se kraju prvi kostrenski projekt sufinanciran bespovratnim EU sredstvima namijenjen isključivo edukaciji djece i mladih – Stori po svoju.

Projekt, čiji je cilj bio razvijati sustav STEAM obrazovanja djece i mladih, obuhvatio je više od 700 polaznika kroz 90-ak programa provedenih u Kostreni, Kraljevici i Rijeci.

Edukativne radionice provođene su kroz pet područja: kultura, poduzetništvo, održivi razvoj, osobni i profesionalni razvoj i STEAM. Radionice su bile podijeljene u dva ciklusa, od kojih je prvi započeo krajem 2021. godine, a drugi u travnju 2022.

Neke od radionica koje su realizirane s partnerima provoditeljima edukacija su robotika, 3D modeliranje, digitalna fotografija, grafički dizajn, radionica izrade stripa, digitalna animacija, bubnjevi, gitara, muzikoterapija, digitalni otpad…

U Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji održana su i dva kampa – Makers kamp u veljači na kojem je sudjelovalo 27 djece u dobi od 10 do 15 godina te Eko kamp u travnju s također 27 djece polaznika u dobi od 8 do 14 godina. Uz dva u Kostreni, održana su još dva kampa u Rijeci, u prostorima Centra tehničke kulture Rijeka, jednim od partnera projekta i to Maketarski i Digitalno- kreativni kamp

Najveći broj sudionika, njih čak 70, okupilo je zanimljivo edukativno natjecanje Hackathon, na kojem su se u timovima rješavali detektirani problemi lokalne zajednice.

U listopadu su djeca drugih, trećih i sedmih razreda OŠ Kostrena te osmih razreda OŠ Kraljevica bila na izletima u Zagrebu jer su upravo ta djeca dio mentorskog programa koji se provodio kao završni dio projekta. Mentorski je program namijenjen za osmišljavanje i provedbu 20 projekata u svrhu poboljšanja kvalitete života u lokalnoj zajednici.

U prosincu 2022. i siječnju 2023. održat će se preostali sati radionica koje su trenutno u tijeku.

Radionice projekta Stori po svoju proveli su Centar tehničke kulture Rijeka, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, SMART – Udruga za razvoj civilnog društva, Udruga Žmergo Opatija, Udruga Ri Rock i Lean Startup, odabrani putem javnih natječaja.

Prijavitelj i nositelj projekta “Stori po svoju” jest Općina Kostrena, a partneri su Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar kulture Kostrena. Projekt se financira u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Trajanje projekta u cjelini je od veljače 2021. do veljače 2023.