Putoholičari

Weekend getaway: Gardaland i Verona

Uživajući u gradu na pivi sa svojom ekipom, u nekom je trenutku frendica rekla: „Ljudi, pa stvarno je vrijeme da svi zajedno negdje odemo!“ Odmah smo počeli bacati prijedloge gdje, što, kako i čime… I onda je osvanuo onaj za koji smo svi rekli „to je to“ – nas šest dvadesetšestogodišnjaka odlučilo je ići u Gardaland. Prikladno, zar ne?

Kako je potrebno nešto više od četiri sata vožnje do zabavnog parka, svoj smo plan malo modificirali te napravili mali weekend getaway. Gardaland smo spojili s Veronom uz jedno noćenje. U idućih nekoliko redaka pokušat ću vam dočarati naše iskustvo i dati savjete ako i vi odlučite pobjeći na vikend iz Rijeke.

Pripreme za kratki izlet

Dok je cilj Roka i njegovih putnika iz Šoljanova Kratkog izleta bio vidjeti freske u Istri, naš je ipak bio nešto drugačiji – vidjeti adrenalinske atrakcije u Gardalandu. I ne, nitko od nas nije odustao od putovanja, niti je otišao svojim putem. Tako da usporedba s Rokom i njegovom ekipom i nije u potpunosti na mjestu. Dobro, osim dijelova kada se ide po trattorijama u Italiji i naručuje vino.

Prva stvar koju smo učinili za naš weekend getaway bila je rezervacija smještaja. Rezervirali smo dvije sobe u jednom manjem obiteljskom hotelu u mjestu Peschiera del Garda, nedaleko od samog zabavnog parka. Noćenje u hotelu s doručkom po osobi došlo je  nešto manje od 30 eura.

Što se tiče samog putovanja, odlučili smo ići dvama autima. Ukoliko računamo da je potrebno otprilike rezervoar i pol goriva, uz plaćanje autoceste u oba smjera za jedan auto potrebno je izdvojiti otprilike 1.000 kuna, odnosno 130 eura. Kada se podijeli na tri osobe koje su bile u jednom autu, cijena i nije nešto prestrašna – oko 300 kuna, odnosno četrdesetak eura.

Ulaznice za Gardaland kupili smo putem interneta, što nas je došlo 29 eura po osobi. U cijenu ulaznice uključeni su zabavni park Gardaland te nove zabavne atrakcije Legoland i Sea Life aquarium.

Prvi dan – Gardaland

U 5 ujutro našli smo se na Vratima Jadrana. S obzirom na to da se park otvara u 10, a radi samo do 17 sati, bilo je potrebno stići na vrijeme.

Nakon vožnje kroz Sloveniju i dobar dio Italije, oko 9:45 našli smo se na parkiralištu ispred zabavnog parka. Kako je hladniji dio godine, dobar dio atrakcija bio je zatvoren – posebice one na vodenoj bazi. No, s druge strane, hladniji dio godine znači i manje posjetitelja tako da nismo ni za jednu vožnju čekali u redu dulje od 5 minuta. Usporedbe radi, kada sam prije puno godina park posjetio ljeti, u redovima za određene atrakcije čekalo se i po sat vremena.

Zapravo smo više-manje uspjeli isprobati sve. Iako se 7 sati čini izuzetno malo za zabavni park, za ovo razdoblje godine bilo je i više nego dovoljno. Tako smo prošli Mammuta, Raptora, Magic House, Kung Fu Pandu Academyju, Jumanjija… Kako sam se po prvi put odvažio ići na adrenalinske atrakcije, cijelo vrijeme u Garadalandu pucao sam od ponosa. Čovjeku treba tako malo, zar ne?

Nakon što smo se izludasali i dobrano izmorili, krenuli smo prema Peschieri. Pošto smo se smjestili u hotel, shvatili smo koliko smo gladni. Zato smo krenuli šetati po gradu da bismo našli neki dobar restoran. Izbor je pao na Tratorriju La Rocca. Izvrsna pizza, pašte, lasagne, a ono najbolje – vino. Imaju svoje vino „na špinu“ koje nude u malim bokalima. Odlučili smo se za bijelo vino koje je izvrsno išlo uz, ali i nakon večere.

Kada smo se dobro najeli, a još bolje napojili, krenuli smo natrag prema hotelu. Mrtvi umorni legli smo u krevete i momentalno zaspali.

Drugi dan – Verona

Prva stvar koju smo iduće jutro napravili jest odlazak na brunch. U Pasticceriji Pavon svatko je za sebe našao nešto po guštu – od slatkih kroasana, preko tostova pa sve do eggs and bacon doručka. Uz to smo uzeli detox smoothije za dobrojutarnje raspoloženje.

Krenuli smo prema Veroni. Naravno da je baš tu nedjelju bio maraton i naravno da je u centru grada bio prometni krkljanac. Sve garaže bile su pune, kao i sva parkirna mjesta na plaćanje. Međutim, balkanska nas je sreća poslužila pa smo našli slobodna besplatna mjesta na ulazu u veronsko groblje. Upitali smo druge ljude koji su se ondje parkirali i rekli su nam kako je tutto a posto, kako se ne trebamo brinuti ni oko čega.

Šetnju centrom Verone započeli smo posjetom Julijinoj kući. Ondje se u dvorištu nalazi metalni kip Julije za koji postoji vjerovanje da će osobu, ako uhvati Juliju za jednu dojku (a boja metala jasno upućuje na koju), pratiti sreća u ljubavi. S obzirom na to koliko je ljudi jadnu hvata za grudi, imam osjećaj da se ta sreća već nekako izlizala.

Svoju šetnju gradom nastavili smo prema glavnom trgu Piazza delle Erbe nakon čega smo se popeli na toranj Lamberti. Odande smo imali pogled na cijeli grad: izvrsno mjesto za okinuti koju fotku. Usmjerili smo se prema Areni na Piazzi Bra, nakon čega smo odlučili sjesti na ručak u obližnjem restoranu Nastro Azzurro. Talijanski specijaliteti nisu nas ostavili ravnodušnima!

Za uspomenu na Veronu prošli smo kroz par obližnjih dućana i nakupovali sitnih stvarčica – od odjeće pa do magnetića. U popodnevnim satima krenuli smo prema autu i pomalo se uputili prema Rijeci. Naš kratki weekend getaway došao je svome kraju!