Crvenkapica
Recept za Crvenkapicu naći ćete u mnogim kuharicama, ali ovo je recept po kojem ja radim već godinama i zbog kojeg mi je to jedan od najdražih kolača.
Tijesto:
- 3 jaja
- 20 dag šećera
- 20 dag glatkoga brašna
- 12 velikih žlica ulja
- 2 dl mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 35 dag višanja iz kompota (još bolje ako imate domaće višnje pa skuhajte kompot)
Nadjev:
- 50 dag svježeg sira
- 2,5 dl slatkog vrhnja
- 3 – 4 žlice šećera
- 7 dag ili 3 žlice margarina
- 1 vanilin šećer
- 1 kremfix
Preljev:
- kompot od višanja (tekućina)
- 2 preljeva za torte
Postupak
Pjenasto umutiti jaja i šećer, dodavati naizmjenice ulje, mlijeko, vanilin šećer i brašno, koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo. Tijesto uliti u namašćeni i pobrašnjeni lim te kratko zapeći pa tek onda poslagati po vrhu višnje. Peći cca 30 minuta na temperaturi od 180 ℃.
Istući slatko vrhnje uz dodatak kremfixa, i dodati ostale sastojke za nadjev, ravnomjerno promiješati i premazati ohlađen kolač.
U kompotu od višanja kuhati preljeve za tortu i preliti kolač.
Ohladiti u hladnjaku barem nekoliko sati prije posluživanja, a najbolje je da kolač odstoji preko noći.