Zeleni kantunić

Kostrenski jesenji vrt

Koliko god je sušno i izuzetno vruće ljeto učinilo štete u našim okućnicama, rujanska kiša, ugodne noćne temperature i prekrasni sunčani dani imali su savršen učinak na sve biljne vrste.

Ovih dana beremo šparoge, pomidori cvatu, paprike dozrijevaju, balancane pripremaju plodove, uskoro će biti i fažoleti, a rotkvice su krupne i sočne. I to nije sve, u mom vrtu dozrijevaju mandarinke, a jedna je odlučila procvasti, kao i škorica koja je ocvala, a nisam stigla slikati.

Baš kao da su se i proljeće i ljeto i rana jesen našli na okupu. Listopad je mjesec u kojemu ljubitelji cvijeća i vrtlarstva i inače imaju pune ruke posla, a vremenske prilike doprinijele su dodatnim poslovima.

Iz vrta na stol

Ako ste početkom rujna, nakon onih vrućina, posijali salatu, radić, matovilac ili blitvu, oni već sigurno čine dio vašeg ručka, a presađivanjem zimske salate i blitve, osigurali ste se za cijelu zimu. Kostrenski luk već je lijepo formirao svoje grmove, a srebrna kapulica i ona naša stara vrsta koja se množi, već su nikle.

Broskvu, presađenu u srpnju, zahvaljujući pogodnim prilikama beremo i kuhamo „na padelu“ ili pak kuhanu pripremamo na salatu s fažolom. Riga, ona naša autohtona, čini gotovo svakodnevni prilog ručku pa ako još ima friganih inćuna i uz njih riga i kompir na salatu, kud ćeš boljeg i zdravijeg ručka?! Zaista je sreća imati malo vrta, uzgajati biljke bez agresivnih sredstava koji nam se nude na svakom koraku, pripremati vlastiti kompost i uz malo stajskog gnojiva i redovito zalijevanje, biljke će nagraditi naš trud.

Uredna i lijepa okućnica tijekom zimskih dana

Želite li pak imati vrt pun boja i ovu jesen i zimu, krajnji je čas nabaviti jesensko cvijeće koje voli hladnije temperature, a to su maćuhice (viola) i erike (erica), biljke koje vole zimu, a optimalna temperatura za prezimljavanje je 5 ℃ i zajedno čine lijepu kombinaciju.

Još uvijek nije kasno orezati zimzelene ukrasne grmove, oleandrima odstraniti stare neugledne grane i stare cvjetove, a pogodno je i za sadnju mladih voćaka koje će se lakše ukorijeniti nego u proljeće.

Krajem listopada možemo obaviti rezidbu ruža, pa će nas već u rano proljeće podariti svojim prekrasnim cvjetovima. Travnjake treba još uvijek redovito kositi, no ako ih niste prihranili u rujnu, učinite to sada, a s obzirom na noćnu temperaturu, možete i nadosijati „ćelava“ mjesta.

Krajem listopada, ako nam to vremenski uvjeti omoguće, valja oplijeviti i prekopati slobodni dio povrtnjaka pa neka se odmori do proljeća.

Studeni je vrijeme za sadnju češnjaka, a prosinac idealan za sijanje graška pa ćemo već sredinom svibnja pripremati grah na padelu. Da, čini se da stvarno ima jako puno posla „oko vrta“, ali rezultat našeg truda bit će itekako vidljiv jer će naša okućnica i u zimskom periodu izgledati uredno i privlačno. Okućnica zahtijeva svakodnevnu brigu i rad, ali naš nam ona trud vrati svojom ljepotom.