Mladi

Kretanje na faks 101: Najam stana

Preko poznanika, Facebook marketplacea, Njuškala ili Plavog oglasnika – najvažnije je odmah potražiti odgovarajući stan.

 Ako si siguran da ne želiš ići u dom ili da nećeš imati dovoljan broj bodova te zbog toga ti je stan jedina opcija, moj topli savjet je da kreneš što prije s traženjem stana – odmah po upisu na fakultet. U sljedećih nekoliko redaka iz vlastitog šestogodišnjeg iskustva života u podstanarstvu skrenut ću pozornost na stvari na koje trebaš paziti.

Stanove možete pretraživati na Facebook Marketplaceu

Unajmljivanje stanova

Opcija za koju se odlučuje veliki broj studenata jest unajmljivanje stanova – bilo sami, bilo s cimerima. Među njima sam bio i ja tijekom cijelog svog studija, tako da o tome mogu i najviše napisati iz prve ruke.

Kada krenuti?

Najvažnija stvar u traženju i unajmljivanju stanova jest: krenuti na vrijeme! Stoga bi bilo dobro da svatko, već nakon činjenice da si je osigurao mjesto na fakultetu, odluči kakav bi vid smještaja htio pronaći. Ako je riječ o stanu, onda treba krenuti odmah s potragom adekvatnog smještaja. Izvrsna prilika je dan odlaska na upis na fakultet.

 Ako se pak dogodi situacija da ne dobiješ mjesto u domu i moraš pronaći stan u osmom mjesecu, ne treba očajavati. Možda će biti malo teže nego da se odmah traži u sedmom mjesecu, ali nije nemoguće. Potrebno je samo biti uporan.

Traženje stana samo po sebi jako je stresno zbog uglavnom malene ponude, neadekvatnih cijena, ali i činjenice da sve dobre prilike odmah planu. Stoga, ako se nađe neka dobra prilika, ne treba čekati i razmišljati, nego odmah zvati i što prije zakazati razgledavanje stana.

Dobro je otići u grad gdje tražiš smještaj na nekoliko dana i u tom periodu aktivno i intenzivno tražiti i zakazivati termine. Za taj kraći period u kojemu se traži stan lako se pronađe kratkoročni smještaj putem, primjerice, Airbnb-a.

Na kojim sve platformama tražiti stan?

Odgovor je: na svima – što više, to bolje. Tu mogu poslužiti Njuškalo, Plavi oglasnik (za Zagreb), Facebook Marketplace i sl. Također, jako dobra metoda je ići „preko poznanika“, možda čak i najbolja. Moj savjet je nastojati nalaziti oglase u kojim stanove iznajmljuju direktno vlasnici i izbjegavati agencije jer su se, makar u mojem slučaju, pokazale kao izuzetno neprofesionalna opcija.

Na što valja pripaziti tijekom traženja stana

Prilikom traženja stana prvo što treba pogledati jest način grijanja. Izbjegavaj stanove koji se griju samo na struju. Najboljima su mi se pokazali stanovi na toplanu ili plinsko etažno grijanje.

Nadalje, važna je stolarija u stanu – koliko dobro brtve prozori i vrata. Preko ljeta i jeseni to možda nije problem, ali ako je loša izolacija, tijekom zime zna biti dosta hladno unatoč riješenom grijanju.

 Kvart u kojem se nalazi stan također igra važnu ulogu. Pokušaj izbjeći stanove koji su jako udaljeni od fakulteta i koji nisu dobro povezani javnim gradskim prijevozom.

Posljednje, ali nikako ne manje važno – vlasnik stana. Često se zanemaruje taj faktor iako vlasnik stana znatno utječe na kvalitetu života. Pretpostavljam da svatko može prilikom razgleda stana dobiti osjećaj o kakvoj je osobi riječ i može li s njom pronaći zajednički jezik.

Cijena?

O cijeni je teško govoriti. Svakako će biti jeftinije ako se uspiješ dogovoriti s prijateljima da zajedno živite ili pronaći cimera/cimere. Uz samu stanarinu računaj na to da i režije ulaze u mjesečni trošak. Cijene stanova razlikuju se od grada do grada, a čak i unutar samog grada od kvarta do kvarta.

Okvirno govoreći, za dvije osobe (što bi značilo da imate dvije sobe) stan u Zagrebu se može naći za od 400 eura mjesečno naviše bez uračunatih režija.

 

O savjetima za studiranje izvan svojeg grada, više pročitajte u tekstu “5 savjeta: studiranje u drugom gradu”.