Putoholičari

Lago di Braies

Lago di Braies predivno je jezero, ujedno i najveće u Dolomitima, a nalazi se u talijanskoj regiji Bolzano, podno planine Seekofel koja se savršeno reflektira u smaragdnim bojama jezera.

Samo tjedan dana nakon posjeta Sappadi, koja me oduševila, ponovno sam prošla kroz to mjesto, ovaj put vozeći se još dalje, gotovo do same granice Italije s Austrijom, odnosno u Južni Tirol do Lago di Braies ili na njemačkom Pragser Wildsee. Ponovno sam išla s planinarskim društvom koje organizira ovako lijepe izlete, društvo je bilo gotovo isto kao i tjedan dana prije. Opet smo ranom zorom sjeli u autobus i krenuli na još jedan predivan izlet.

Raj na Zemlji

Lago di Braies dio je Nacionalnog parka Fanes-Senes-Braies i nalazi se na nadmorskoj visini od 1494 metra dok je vrh Seekofel na 2810 metara nadmorske visine.

Teško je riječima opisati Lago di Braies, to je nešto što jednostavno vrijedi vidjeti i osjetiti. Kod samog jezera nalazi se veliki hotel istoimenog naziva Lago di Braies i kod njega je veliko parkiralište koje se naplaćuje u ljetnim mjesecima pa treba unaprijed kupiti kartu, kako za auto, tako i za bus. Najveće je iznenađenje nakon izlaska iz autobusa što vam se odmah, nakon prolaska kraj hotela, ukaže to predivno modrozeleno jezero; odjednom se nađete u nekom drugom svijetu. Prošli ste stabla kraj hotela i evo vas u još jednom raju na Zemlji.

No, kako smo išli u ljetnim mjesecima i bila je nedjelja, mi i stotine drugih nalazili smo se na jezeru pa je svojevrsna gužva vjerojatno jedini nedostatak ovog mjesta, ali tko može zamjeriti kad svi žele doći tu i vidjeti predivnu prirodu. Na početku samog jezera nalazi se kućica s drvenim čamcima koji se mogu iznajmiti pa je gužva vladala ne samo uz obalu jezera nego i na jezeru. Inače, staza oko jezera nije preduga, neka 3,5 kilometra. Desna strana oko jezera je malo pitomija, ravnija, dok na lijevoj strani ima ponekih stepenica, ali za ljepotu koju ćete ovdje vidjeti, vrijedi svaka prijeđena stopa oko jezera jer svaki pogled uokolo je drugačiji, a refleksija je savršena…

Naša šetnja oko jezera započela je desnom stranom pa smo tako odmah posjetili malu kamenu kapelicu sagrađenu početkom 20. stoljeća i dalje put nastavili sve do restorana Malga Foresta koji se nalazi malo dalje od jezera gdje smo imali mali odmor uz ručak ili piće. Nakon povratka do jezera došli smo do plaže na kojoj su se ljudi sunčali i kupali. Voda nije bila tako hladna, može se kupati, no kad ne poneseš kupaći kostim ili te nešto drugo spriječi, onda možeš samo gledati druge kako se kupaju. Međutim, i samo upijanje zraka sunca na ovom je mjestu sasvim dovoljno.

Povratak je slijedio lijevom stranom jezera pa smo se malo više dizali iznad razine jezera čime je pogled na jezero bio još ljepši. Najveća je gužva bila na početku, naravno, kod kućice za čamce. S jednog drvenog platoa dvoje je mladih skakalo u jezero, činilo se da se baš zabavljaju, a kako i ne bi?! Teško da bi mogli biti na ljepšem mjestu u tom trenutku, sve naokolo izgledalo je savršeno. Lago di Braies uistinu je nešto što treba posjetiti čim vam se ukaže prilika. Kad iskoristite jednu priliku, vjerujte mi, jedva ćete dočekati i drugu. Jedva čekam!