KnjižnicaKostrenaKultura

Moja najdraža knjiga hrvatskog autora – preporučuje Dražen Vranić

Posljednji je dan ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige i danas  o svojoj najdražoj knjizi govori načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.

Općinski načelnik Dražen Vranić prisjetio se knjige iz svojeg djetinjstva čija je bezvremenska poruka o slozi i zajedništvu posebno aktualna danas, u trenutku kojeg živimo. Naime, njegova je omiljena knjiga “Vlak u snijegu” Mate Lovraka.

– Neke knjige i priče ostaju nam u trajnom sjećanju. Vlak u snijegu jedna je od takvih knjiga, sa snažnom porukom o snazi zajedništva, posebno u teškim situacijama. Zajedničko putovanje junaka ove priče jednostavno se s jednog izleta vlakom u veliki grad može preslikati i na život koji je zapravo zajedničko putovanje nas i ljudi koji nas okružuju, bilo da su naša obitelj, prijatelji, susjedi. Kroz glavne likove Ljubana, Dragu i Peru, autor nas vodi kroz priču prepunu, izazova, problema, odluka i spoznaja. – ističe načelnik Vranić.

Romani Mate Lovraka klasici su hrvatske književnosti za djecu i u popisima su lektire više od 30 godina pa tako današnji osnovnoškolci uče o prijateljstvu i odgovornosti uz “Vlak u snijegu” i “Družbu Pere Kvržice”, romanima koji su upravo zahvaljujući Lovraku postali omiljena dječja književna vrsta. Po njima su snimljeni i filmovi, a da su klasici uvijek popularni, svjedoči i ne tako davna ekranizacija Lovrakova romana “Anka Brazilijanka” iz 2017. godine.

Himna zadrugara „Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može“ na jednostavan i dopadljiv način  govori o tome kako sami možemo malo ili barem neusporedivo manje nego što to možemo zajedno i kada se udružimo. “Vlak u snijegu” svakako je knjiga koja ističe brojne vrline i vrijednosti i zato je treba približiti novim generacijama. – smatra načelnik Vranić.

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige donosili smo vam preporuke omiljenih knjiga hrvatskih autora javnih osoba: načelnika Dražena Vranića, ravnatelja kostrenskih ustanova Dragane Vučinić, Borke Reljac, Adriane Glavan i Stanka Vučetića, direktorice TZ-a Belme Džombe te urednice portala Ine Randić Đorđević.

Preporuke nam još jednom dokazuju da knjiga ima veliku vrijednost u doživljajno-spoznajnoj percepciji i razvoju djeteta jer su se među izabranim naslovima našle knjige hrvatskih dječjih klasika poput Mate Lovraka, Ivane Brlić-Mažuranić ili Mladena Kušeca. Za sve odrasle čitatelje nezaobilazni su romani Kristiana Novaka, a sva djela preporučenih autora možete pronaći u Knjižnici Kostrena. Iako je Mjesec hrvatske knjige završio, naša je knjižnica otvorena cijele godine i nudi svojim članovima bogat fond knjiga različitih žanrova, sadržaja i namjene. Sve što trebate jest samo prepustiti se čaroliji odabira knjige i to pod motom Godine čitanja: “Čitajmo da ne ostanemo bez riječi”!