KostrenaKulturaMladiOpćina - prijatelj djece

Potpisan Sporazum o partnerstvu u projektu “Stori po svoju”

Kostrena i Centar kulture Kostrena nositelji vrijednog projekta za djecu i mlade „Stori po svoju“.

Općina Kostrena, Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar kulture Kostrena partneri su u projektu „Stori po svoju“, kojem su dodijeljena bespovratna EU sredstva u iznosu od preko 2.7 milijuna kuna.

Cilj je projekta približiti STEAM područje djeci i mladima te pritom pridonijeti njihovoj socijalnoj uključenosti kroz brojne programe i radionice koje će se organizirati u iduće dvije godine.

Potpisima potvrdili važnost projekta

Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena koja je nositelj projekta, i predstavnici partnera: Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Kraljevice, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke i Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena potpisali su Sporazum o partnerstvu na provedbi projekta „Stori po svoju“.

Iako zbog epidemioloških razloga nije organizirano zajedničko potpisivanje i javno predstavljanje projekta, stavljanjem potpisa na Sporazum svi su partneri potvrdili predanost ciljevima projekta koji vide kao vrijedno ulaganje u djecu i mlade s područja Urbane aglomeracije Rijeka.

„Stori po svoju“ je pilot-program kojim se djecu i mlade potiče na usvajanje različitih znanja i vještina, tzv. makers (uradi sam) kulture, na veći društveni angažman i stvaranje okruženja u kojem uče djelujući u svojoj zajednici, povećavajući kvalitetu života i stvarajući dodatnu vrijednost sebi i drugima.

Makers kultura naglašava učenje kroz rad u specifičnom društvenom i socijalnom okruženju kroz neformalno, umreženo, vršnjačko i zajedničko učenje, motivirano zabavom, osobnim i društvenim razvojem. Vrijednost makers kulture počiva i u činjenici da se prilikom definiranja rješenja ili (re)dizajna u središte stavljaju zdravlje, održivi razvoj i lokalna kultura. Jedan je od načina na koji se djeci i mladima na zanimljiv način može približiti STEAM područje.

Načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić pri potpisivanju Sporazuma

Općina Kostrena kontinuirano ulaže značajna sredstva u ostvarivanje nadstandarda u segmentima odgoja i obrazovanja. Projekt „Stori po svoju“ svojevrsna je nadogradnja dosadašnjih ulaganja u djecu i mlade na našem području. Projektom je planirano i kvalitetnije uključivanje djece i mladih u identifikaciju i rješavanje problema u lokalnoj zajednici. Kroz projekt će 150 djece i mladih dobiti priliku sudjelovati u preko 40 programa, istražiti svoje interese i upoznati vršnjake s kojima će podijeliti iskustvo stvaranja, steći brojne vještine koje će tijekom, ali i po završetku programa, moći koristiti kroz djelovanje u školi, organizacijama civilnog društva i tijelima javnog sektora – naveo je Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena.

STEAM programom potiče se kreativno rješavanje problema

Prema Strategiji borbe protiv siromaštva i socijalne uključenosti, Hrvatska ima višu stopu rizika od siromaštva za djecu i mlade čiji roditelji imaju završene niže stupnjeve obrazovanja, a time i značajno niža primanja.

– Izuzetno me veseli činjenica što će ovim projektom mladi dobiti priliku za usvajanje novih znanja i vještina te mogućnost jače socijalne i društvene uključenosti u lokalnu zajednicu. Mladi svojim idejama i vizijama, znanjem i novom energijom itekako mogu doprinijeti kvaliteti i razvoju lokalne zajednice, što je ujedno i cilj ovog projekta u kojem sudjelujemo kao partner – izjavio je Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Grada Kraljevice.

Programi STEAM obrazovanja traženi su i skupi zbog čega i teže dostupni djeci i mladima iz siromašnih obitelji koja najčešće ostaju isključena iz ovakvih obrazovnih programa. Nadalje, broj programa na ovom području nedostatan je postojećem interesu te su zbog toga programi usmjereni na darovitu djecu i mlade. Kako bi se povećao broj dostupnih programa i osigurao jednak pristup STEAM revoluciji, osmišljen je program „Stori po svoju“ (Uradi sam na primorskom dijalektu), otvoren za svu djecu i mlade s područja UA Rijeka.

STEAM = STEM + ART

– Grad Rijeka prepoznaje i nastoji odgovoriti na potrebe i interese djece i mladih između ostalog i kroz stvaranje pozitivnog okruženja za njihovo obrazovanje. Projekt „Stori po svoju“ nedvojbeno će pridonijeti usvajanju novih znanja i vještina koje će polaznici moći koristiti kroz svoje djelovanje u školi ili zajednici, a isto tako, pridonijet će osobnom i društvenom razvoju djece i mladih – nadodao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Vulkani i rasjedi – radovi učenika OŠ Kostrena pokazuju kako umjetnost i kreativnost dovode do napretka u tehnologiji, znanosti, inženjerstvu i matematici

„Stori po svoju“ obuhvaća dobnu skupinu djece i mladih u dobi do 29 godina s područja Urbane aglomeracije Rijeka kojima će se kroz projekt ponuditi STEAM radionice, radionice poduzetništva, osobnog i profesionalnog razvoja, društvenog angažmana te održivog razvoja, zatim mentorski program za osmišljavanje i provedbu 20 projekata u svrhu poboljšanja kvalitete života u lokalnoj zajednici, Hackathona, kampove i studijske posjete STEAM organizacijama i događanjima.

Centar kulture Kostrena upravlja programom

Prijavitelj projekta je Općina Kostrena kao nositelj, a partneri su Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar kulture Kostrena koji će biti zadužen za upravljanje projektom kroz period od dvije godine, koliko je i njegovo trajanje. Ukupna odobrena sredstva iznose nešto preko 2,7 milijuna kuna, a projekt se financira u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Zadovoljna postignutim – Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena

Grad Kraljevica, Grad Rijeka i Centar kulture Kostrena kao partneri u projektu, prepoznali su važnost ulaganja u razvoj kvalitete života djece i mladih i stvaranju boljih prilika za obrazovanje, kao doprinos rješavanju nedostatka stručnjaka STEAM područja u njihovim lokalnim zajednicama.

Aktivnim uključivanjem djece i mladih u analizu potreba lokalne zajednice i kreiranje rješenja, omogućit će im se iskustveno učenje na STEAM području i time ih kvalitetno pripremiti za život i tržište rada budućnosti – zaključila je Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena.