Putoholičari

Put juga: Trogir

Grad Trogir pod Unescovom je zaštitom i njegova stara jezgra uvrštena je u popis svjetske baštine: grad je zaista muzej na otvorenom.

Poslijepodne smo odlučili iskoristiti za posjet gradu Trogiru, nažalost, bez treće prijateljice koja je tu skoro pa domaća, ali zato smo nas dvije bile raspoložene za još jedan đir po starim dalmatinskim gradovima. Povijesna jezgra grada Trogira smještena je na otočiću između Čiova i kopna. Tu smo provele čitavo poslijepodne i večer jer smo vidjele da će nastupiti bend u čast Dina Dvornika. Šetnja trogirskim uličicama bila je ugodna, na svakom kutu neki šarmantan kafić ili restoran, riva s palmama, velike, tko zna čije jahte koje su još više dolazile do izražaju noću.

Vrstan majstor Radovan

Prilikom dolaska ispred katedrale sv. Lovre na samom ulazu se može vidjeti Radovanov portal. Davno se učilo o njemu, ali kad sam se našla ispred ulaza u katedralu, upalila mi se lampica. Naprosto smo došli tu neopterećeno, ne čitajući vodiče, onako lagan razgled grada bez naprezanja moždanih vijuga. Ali da, Radovanov portal glavni je portal katedrale sv. Lovre koji je izgradio majstor Radovan (kipar i arhitekt iz 13. stoljeća). Portal je isklesan 1240. godine,  a dovršen u 14. stoljeću.

Čini se da je osnovna tema Radovanog portala povijest svijeta od Adama do Krista s obzirom na prikaz Prvog grijeha, Rođenja Kristova, pojedinih svetaca i apostola, prikaz mjeseci…

Njegov natpis u prijevodu glasi da je majstor Radovan bio ponajbolji u umijeću skulpture i u vrijeme gradnje stolovao je biskup Treguan. Dakle, čovjek je bio svjestan svoga umijeća i nije se libio time pohvaliti. Portal je djelo romaničko-gotičkog stila u Hrvatskoj te nije u cijelosti Radovanovo djelo, nego je više puta u povijesti pregrađivano. Rođenje Kristovo, koje se nalazi na luneti portala, jest Radovanovo djelo i tu se nalaze motivi Djevice s Isusom u štali, u donjem je dijelu pranje Djeteta, s desne strane dolazak tri kralja, a s lijeve strane poklon pastira dok su na vrhu Betlehemska zvijezda i anđeli. Na vanjskim stranama konzole nalaze se dvije skulpture Adama i Eve koje stoje na lavovima.

Čuperak za sreću

Šetajući starim ulicama, naišli smo i na kuću bana Berislavića, a kod benediktinskog samostana sv. Nikole shvatila sam da se u njemu nalazi zbirka umjetnina Kairos odnosno  u zbirci je i oštećeni reljef grčkog boga Kairosa iz 4. stoljeća pr. Kr. Vjerojatno bih samo prošla pored toga da se nisam sjetila tog reljefa s likovne sekcije u osnovnoj školi kad je jedan od kolega imao zadatak da ga nacrta: mladića s čuperkom na glavi koji u ruci drži vagu. Nažalost, muzej je bio zatvoren tako da i dalje navedeni reljef gledam na fotografijama ili nečijim slikama. Eto, Kairos mi je pobjegao, nikako ga uhvatiti za taj čuperak jer se Kairos, Zeusov sin, smatra bogom sretnog trenutka, a kažu da ga ne mogu uhvatiti oni koji su plahi i strašljivi pred životom i boje se promjena…

U jugozapadnom dijelu nalazi se utvrda Kamerlengo ispred koje se baš taj dan održavao koncert Dino Dvornik Tribute benda. Nismo smjele to propustiti, bend predvodi energičan Mario Huljev i sviraju najpoznatije Dinine pjesme. Mario ima baš taj moćan glas koji savršeno pristaje Dininim pjesmama. Na momente je počela i jača kiša, ali publiku to nije potjeralo, nego smo svi skupa uživali pod otvorenim nebom i zvucima  starih dobrih Dininih hitova. Bila je baš ugodna atmosfera, na momente i romantično rasplesana, savršen završetak dana. Trogir smo napustili hodajući već mokrim ulicama nakon kiše pjevušeći u sebi Dinine pjesme. Bio je to savršen spoj razgledavanja Trogira i uživanja u neočekivanom koncertu iznenađenja.