Ljetna salata od riže
Ovo jelo pripremam najmanje 3 desetljeća, isključivo u ljetnom periodu, ponekad kao obročnu salatu, a ponekad kao predjelo kojem ribljem jelu.
Recept sam dobila od rođakinje, pok. Nade Potočnjak, a ona od svojih prijatelja iz Italije pa je u originalu talijanski recept.
Sastojci
- 3 šalice (za crnu kavu) riže
- 1 šalica graška
- 1 mrkva
- 3 manja kisela krastavca
- 1 konzerva tune
- maslinovo ulje
- sol, prstohvat
- papar
- masline
Priprema
Grašak prokuhati i procijediti. Rižu skuhati al dente u zasoljenoj vodi, procijediti, i poluhladnu preliti maslinovim uljem, a kada je potpuno hladna, dodati grašak, naribanu mrkvu, sitno nasjeckane krastavce i tunu. Posoliti, popapriti i dobro promiješati te na vrh poslagati masline.
Pustiti da odstoji u hladnjaku barem 2 sata.
Ova izvrsna hladna salata može i do 3 dana biti u hladnjaku ako se ne pojede odmah.