KaféKostrena

Godinu dana s vama – prvi rođendan portala Naša Kostrena

Prije godinu dana, 6. studenoga 2020. godine, portal Naša Kostrena zauzeo je svoj medijski prostor i započeo s objavljivanjem svakodnevnih vijesti.

Izrastao na dva desetljeća dugoj tradiciji istoimenog tiskanog općinskog lista, portal Naša Kostrena nastavio je njegovati identitet glasnika koji Kostrenjanima i svima koji vole i povezani su s Kostrenom, donosi vijesti iz kulture, sporta, obrazovanja i svih domena svakodnevice i društva.

Zahvaljujući Centru kulture Kostrena i ravnateljici Borki Reljac te uz podršku Općine Kostrena, naš je portal sadržajno i kvalitativno nadrastao uobičajenu praksu općinskih glasila te postao putokaz i ogledni primjer izvrsnosti digitalne transformacije.

Što kažu brojke?

U ovih je godinu dana objavljeno više od 800 članaka, a čitaju nas i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, ali i u  Austriji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Irskoj, SAD-u, Kini… Najčešće se portalu pristupa s mobilnih uređaja i to oko 14 sati iako nas pratite od jutra, kada vas dočekamo s novim člankom u jednoj od dvadesetak rubrika, pa sve do 22 sata. Broj posjetitelja portala dosljedno raste baš kao i broj naših suradnika, zanimljivih i potrebnih tema i vijesti.

Suradnici su potka i budućnost portala

Temeljeći se na ideji da medijski prostor trebaju ispuniti važne vijesti, a ne senzacionalizam i žutilo, portal okuplja brojne suradnike koji svojim stručnim znanjem, interesima i iskustvom oblikuju društvenopozitivne, poticajne i kvalitetne tekstove.

Volite li slobodno vrijeme provoditi u vrtu ili kuhinji, savjete Željke Egredžije zasigurno ste nestrpljivo iščekivali. Njezin Zeleni kostrenski kantunić donosi mjesečne vrtne radove, a u Kuharici možete pronaći tradicinalne kostrenske i suvremene recepte. Sve isprobani i odlični! Za one među vama koji vole putovati, bilo doslovno bilo čitajući dobre putopise, naša suradnica Klara Dolić redovito nam donosi prijedloge izleta, zanimljive destinacije popraćene prekrasnim fotografijama.

Ako ste skloniji promišljanju o psihologiji i svijetu u kojem živimo, diplomirani psiholog i profesor psihologije Alen Marot jednostavnim i razumljivim jezikom uvodi nas u tajne ljudskih odnosa i ponašanja, a o roditeljskim brigama i radostima te zabavnim idejama kako kreativno provoditi vrijeme s djecom piše naša suradnica Marina Šestan.

Čitav serijal za mlade koji se nalaze pred državnom maturom i upisuju fakultet osmislio je, oblikovao i objavio Borna Tićak, magistar farmacije koji na portalu objavljuje i stručne članke te je već profiliran novinar baš kao i Vedrana Lisica, poznata radijska voditeljica i autorica podcasta Na kauču, a koja intervjuira, piše vijesti, pronalazi zanimljive priče i događaje. Vijesti iz kulture, odgoja i obrazovanja redovito nam donosi Mia Mohorić, a vi se s pravom sada pitate što uopće onda radim ja – glavna urednica?! Uživam. Doista, s guštom usmjeravam, dogovaram se, i surađujem sa svim ovim marljivim, pametnim, altruističkim i dragim ljudima s kojima dijelim zajednički cilj: oblikovati portal kao središnje informacijsko mjesto naše Kostrene.

Zajedničko mjesto za sve koji imaju što reći

Hvala Tatiani na stvaralaštvu, Jasni na čuvanju kostrenskih užanci, Marini na fotografijama te našem najdugovječnijem suradniku, Vjekoslavu Bakašunu, na tome što je svojim znanjem i iskustvom prihvatio novi medij i podržao portal. Ako je i bilo skeptika vezanih uz transformaciju iz tiskanog u digitalni oblik, nakon godinu dana rada portala jasno je da je bojazan bila nepotrebna.

Format portala omogućuje dijeljenje audio i videosadržaja pa je tako Katedra Čakavskog sabora Kostrena omogućila nagradnu igru Beseda koja iz tjedna u tjedan okuplja zaljubljenike u čakavsko narječje. Bogata zbirka audiozapisa, nastala zahvaljujući Branki Kržik Longin i Silvani Vranić, omogućila je i očuvanje kostrenske čakavštine i dobru zabavu, a zahvaljujući Dragani Vučinić, Bruni Rubinić i Adriani Glavan, doznajemo sve novosti i zanimljivosti iz područja knjižnice, odgoja i obrazovanja.

Posebno su nam važni vaši doprinosi i pozivamo vas da se uključite u rad portala, pišite nam na urednik@nasakostrena.hr jer je portal otvoren svima vama, čitateljima, mještanima i ljudima koji imaju priču koju vrijedi podijeliti.

Svakog smo dana s vama, prenosimo vam novosti, educiramo, hvalimo i komentiramo. Hvala vam što nas čitate, što nam pišete, igrate Besedu i s nama dijelite svoje trenutke – s vašom podrškom sigurno kročimo u našu drugu godinu!