Mladi

Kretanje na faks 101: prvi dan faksa i kako se snaći

Nakon polaganja ispita državne mature, upisa na fakultet i uspješnog pronalaska smještaja, spreman si za studij u novom gradu.

Sada slijede oni stvarno lijepi trenuci tvojeg života – studentski život. Promijenit će ti se životna dinamika i počet ćeš funkcionirati na malo drugačiji način nego do sada.

U ovom tekstu pokušat ću ti približiti prvi dan faksa, ali i dati osnovne informacije o fakultetu s kojima je dobro da si upoznat.

Prvi dan faksa

Vjerovali ili ne, prvi dan faksa doista nalikuje na prvi dan osnovne škole – svi koji ste upisali određeni smjer na određenom faksu, naći ćete se u predavaonici gdje će vam se obratiti dekan, uprava fakulteta i određeni profesori. Upoznat će vas načelno s fakultetom, smjerom koji ste upisali i dati vam osnovne informacije što morate znati kao brucoši.

Vjerojatno će vam se predstaviti i određeni studenti starijih godina, što vam je jako važno kako biste znali kome se možete obratiti ako imate određeno pitanje vezano uz polaganje određenog ispita ili uključivanje u neke od studentskih organizacija.

Iskoristite prvo vrijeme na faksu pametno – vjerojatno nećete imati previše posla prvih mjesec dana, tako da iskoristite vrijeme za upoznavanje kolega s godine. Družite se, idite na kave, upoznajte nove ljude – ovako i onako s njima ćete provoditi veći dio dana sljedećih pet do šest godina.

Vjerojatno će postojati i oni stariji kolege koji će vas plašiti predmetima koje je nemoguće položiti i profesorima koji nikad nikog nisu pustili. Nikad mi nije bilo jasna satisfakcija tih ljudi da plaše mlađe generacije, ali jedino je važno da ne nasjedaš na takve priče. Bit će lakših, ali i težih ispita i svi se daju položiti uz primjerenu razinu pripreme. U prvom mjesecu stvarno ti ne trebaju takve opterećujuće priče, tako da ne padaj pod njihov utjecaj.

Korisni pojmovi

Osim što ćeš biti okružen potpuno drugačijim ljudima, ulaziš i u novu obrazovnu strukturu koja ima svojstven rječnik. U nastavku ću navesti neke od pojmova s kojima ćeš se svakodnevno susretati čisto da ti bude lakše pratiti što se događa prvi dan faksa:

  • dekan
  • uprava fakulteta
  • prodekan
  • studentski zbor
  • referada ili studentska poslovnica
  • semestar
  • indeks
  • kolegij

Dekan je glavni upravitelj određene akademske jedinice. Dekana fakulteta, čisto da shvatiš poantu, može se usporediti s ravnateljem škole.

Upravu fakulteta čine dekan i prodekani. Prodekani su najbliži suradnici dekana, a svaki od njih zadužen je za pojedini resor – znanost, financije, studente i sl.

Prodekan za studente najvažniji je za sva studentska pitanja i probleme, a komunikacija uglavnom ide putem studentskog zbora.

Studentski zbor predstavničko je tijelo studenata. Svake dvije godine provode se izbori na kojima se mogu kandidirati studenti, tvoji kolege (a možda i ti jednog dana). Studentskom zboru možeš se obratiti za bilo kakve probleme i nejasnoće koje nastaju tijekom studiranja, a on će vlastitim kanalima obavijestiti nadležne te riješiti nastali problem.

Referada ili studentska poslovnica mjesto je gdje se sređuju sve formalnosti vezane uz studiranje – upisi u novi semestar, potpisivanje indeksa, informacije o provedbi nastave i sl.

Semestar je dio akademske godine, a može ga se usporediti s polugodištem u školi. Na kraju semestra slijede ispitni rokovi – razdoblje kada studenti pristupaju ispitima. Ispitni rokovi traju četiri tjedna i u tom razdoblju polažu se predmeti iz tekućeg semestra, ali i ostali predmeti ako prethodno nisu položeni.

Indeks je isprava u koju se profesori potpisuju kao znak da si odslušao predmet i obavio sve što se iz tog predmeta tražilo da bi dobio status odslušanog predmeta. Također, nosi se sa sobom na ispit te u nj profesor upisuje ocjenu iz svojeg predmeta. Važno je naglasiti kako su neki fakulteti ukinuli klasični indeks, tako da se sve informacije bilježe elektroničkim putem.

Kolegij je predmet na fakultetu.