Kuharica

Ljetna salata od riže

Ovo jelo pripremam najmanje 3 desetljeća, isključivo u ljetnom periodu, ponekad kao obročnu salatu, a ponekad kao predjelo kojem ribljem jelu.

Recept sam dobila od rođakinje, pok. Nade Potočnjak, a ona od svojih prijatelja iz Italije pa je u originalu talijanski recept.

Sastojci

  • 3 šalice (za crnu kavu) riže
  • 1 šalica graška
  • 1 mrkva
  • 3 manja kisela krastavca
  • 1 konzerva tune
  • maslinovo ulje
  • sol, prstohvat
  • papar
  • masline

Priprema

Grašak prokuhati i procijediti. Rižu skuhati al dente u zasoljenoj vodi, procijediti, i poluhladnu preliti maslinovim uljem, a kada je potpuno hladna, dodati grašak, naribanu mrkvu, sitno nasjeckane krastavce i tunu. Posoliti, popapriti i dobro promiješati te na vrh poslagati masline.

Pustiti da odstoji u hladnjaku barem 2 sata.

Ova izvrsna hladna salata može i do 3 dana biti u hladnjaku ako se ne pojede odmah.