Maneštra od ječma i fažola uz kiseli kupus
Iz kuharice “Tradicionalna kostrenska kuhinja” stiže i ovaj prijedlog za ručak u hladnim zimskim danima: jašmik i fažol te kiseli kapuz preliven maslinovim uljem.
Potrebno
- 20 dag fažola (suhoga graha)
- 10 dag ječma
- 25 dag suhog mesa (suha svinjska koljenica ili rebra)
- 2 velike mrkve
- 1 mala kapula (luk)
- 2 lista lovora
- peršin
- 10 dag pancete
- sol
- papar u zrnu
- voda
- češnjak
Priprema
Fažol namočiti, prokuhati i ocijediti te dodati ječam i doliti hladnu vodu, narezanu mrkvu, 2 lovorova lista, suho meso (malo ga prokuhati da pusti masnoću) i usitnjenu kapulu. Kada je gotovo kuhano, dodati pripremljen pešt od pancete, peršina i češnjaka. Posoliti, popapriti i još neko vrijeme kuhati na laganoj vatri.
Napomena: pešt je smjesa od sitno sjeckane pancete, peršina i češnjaka.