Kuharica

Maneštra od ječma i fažola uz kiseli kupus

Iz kuharice “Tradicionalna kostrenska kuhinja” stiže i ovaj prijedlog za ručak u hladnim zimskim danima: jašmik i fažol te kiseli kapuz preliven maslinovim uljem.

Potrebno

  • 20 dag fažola (suhoga graha)
  • 10 dag ječma
  • 25 dag suhog mesa (suha svinjska koljenica ili rebra)
  • 2 velike mrkve
  • 1 mala kapula (luk)
  • 2 lista lovora
  • peršin
  • 10 dag pancete
  • sol
  • papar u zrnu
  • voda
  • češnjak

Priprema

Fažol namočiti, prokuhati i ocijediti te dodati ječam i doliti hladnu vodu, narezanu mrkvu, 2 lovorova lista, suho meso (malo ga prokuhati da pusti masnoću) i usitnjenu kapulu. Kada je gotovo kuhano, dodati pripremljen pešt od pancete, peršina i češnjaka. Posoliti, popapriti i još neko vrijeme kuhati na laganoj vatri.

Napomena: pešt je smjesa od sitno sjeckane pancete, peršina i češnjaka.