Kostrena

Sretna nova godina!

Jedan od najstarijih običaja ljudskoga roda jest obilježavanje nove godine. Prožeti iskustvom koronavirusa i snažnih potresa, želimo vam puno zdravlja i mira u 2021. godini!

Bila je to zasigurno izazovna godina – ali perfektom nećemo otjerati dubine na koje nas je natjerala ta teška 2020. godina. Smijali smo se i plakali, grlili i ljubili, upoznavali sebe i druge, dijelili strahove i cijenili ukradene trenutke zajedništva.

Kostrena u 2020.

Naše će mjesto pamtiti 2020. po mnogim dobrim stvarima: otvoren je Centar kulture Kostrena kao središnje mjesto kulturnih aktivnosti, a kapitalnim investicijama omogućena je energetska obnova vrtića, proširenje groblja, izgradnja cesta i rotora, nastavak izgradnje kanalizacijskih i vodovodnih priključaka  te početak rada Reciklažnog dvorišta u Urinju. Uz lijep vidikovac iznad uvale Svežanj, otvoren je i novi javni prostor: u Mirisnom će vrtu svatko pronađi malu oazu mira. Općina Kostrena i ove je godine nagradila istaknute udruge, ustanove i pojedince te nastavila poticati poduzetničke ideje. I naš je portal ove godine u studenome ugledao svjetlo dana i zahvalni smo na velikom broju čitatelja i suradnika – uredništvo vas poziva da svojim prilozima učinimo portal još boljim!

Centar kulture i TZ općine Kostrena osmislili su novu atrakciju: fotokutke

Male jezične nedoumice

Želimo vam od srca puno zdravlja, uspjeha i radosti u novoj godini, a Novu godinu provedite u društvu svojih najmilijih uz tradicionalnu kuhinju: odojak i orehnjaču. Nije naodmet ponoviti: čestita se nova godina ako se čestitka veže uz cijelu godinu, svih 365 dana 2021. godini dok velikom slovom napisana Nova godina označava državni blagdan 1. siječnja. Tradicionalna vjerovanja kazuju kako se ponašamo tijekom Nove godine, tako će nam biti cijele godine pa se zato kuća na vrijeme čisti da bude reda i zdravlja u obitelji. U Španjolskoj slavlje počinje prije ponoći: pripremi se 12 bobica grožđa i sa svakim  otkucajem pojede se po jedno zrno za sreću u svakom od 12 mjeseci naredne godine.

Uz blagdan Nove godine čestitajući  jedni drugima želimo puno zdravlja i sreće u novoj godini

Postali smo snažniji

Naučili smo štošta o sebi samima tijekom 2020. godine, ali i o drugima, a nakon proljetnog lokcdowna još su nam se jače zatresli svodovi vlastitih normalnosti. Ponirući u moru sve nejasnijih vijesti, dublje smo promišljali o sebi samima, o tome tko smo bili nekad, što smo sada. Potresi u Zagrebu i Banovini još su nas jednom zatekli: tragedije koje paraju srca učvrsnule su dotad gotovo nezamislivo zajedništvo: tu smo jedni za druge i pomažemo si ne misleći, napokon, o sebi, nego o susjedu, neznancu, neznanom prijatelju.

Japanski je običaj da se s novom godinom oprašta pa tako i vi oprostite sebi, ali i svima kojima zamjerate, neka Nova godina bude i pravi početak bez repova mržnje, a 2020. godini na odlasku zahvaljujemo što je od nas učinila snažnije ljude.