Mladi

Studij u drugom gradu – vodič za buduće studente

Bliži se državna matura i upisi na fakultete. “Što ćeš upisati?” – najomraženije je pitanje svakom maturantu koji ne zna kamo bi nakon srednje škole, stoga donosim nekoliko savjeta za sve buduće brucoše kako bi proces upisa bio što bezbolniji.

Glavno je pitanje koji fakultet uopće odabrati. Opcije su brojne, ali koja je najbolja opcija za mene? Moj prvi, ujedno i najvažniji ali i najklišej savjet jest sljedeći – studiraj ono što voliš i što te zaista zanima.

Bez obzira što baka inzistira da upišeš medicinu, a mama, pak, kaže da je farmacija sigurnija opcija, tvoj odabir samo je tvoj i ti ćeš u konačnici studirati na tom fakultetu, ne tvoja baka, mama ili netko treći.

1. korak – interesi

Razmisli koja su tvoja glavna područja interesa i prouči studije vezane uz njih: na mrežnoj stranici svakog fakulteta možeš pronaći detaljan plan i program studijskih programa. Ako ti se čini da bi uživao učeći i radeći u tom području, vjerojatno je to dobar izbor za tebe. Inače, traži dalje! Ako upišeš fakultet koji te apsolutno ne zanima, teže ćeš se natjerati na to da uopće uložiš trud u učenje, a to nikako nije formula za prolaz.

Odabir fakulteta isprva mi se činio jednostavan. Znala sam da želim studirati računarstvo jer obuhvaća najveći opseg mojih interesa, ali bilo je tu i puno predomišljanja u zadnji čas, sumnji i ostalog. Izabrati između mojih užih izbora – psihologije i računarstva ipak nije bilo tako jednostavno. U konačnici odluka je ipak pala na računarstvo i dosad nisam požalila.

Studij u Zagrebu – zahtijeva samostalnost

2. korak – plan B

Drugi savjet je: prati što se događa na fakultetima koji su na tvojem užem popisu izbora i uvijek imaj plan B (ili C ili D). Mnogi fakulteti imaju prijamne ispite, rokove za dostavu dokumentacije, dodatna testiranja i sl. koja se provode prije same mature. Ako to propustiš, nemaš pravo upisa na željeni fakultet. Isto vrijedi za natječaje za stipendije i studentske domove, zato pazi na datume i uvijek imaj backup plan u slučaju da nešto pođe po krivu. Također, budi realističan pri sastavljanju svog popisa izbora – ako si u srednjoj jedva imao dvojke iz matematike, matematički fakultet vjerojatno nije za tebe i teško ćeš na njega upasti, a još teže ga završiti.

3. korak – smještaj

Ako razmišljaš o studiju u drugome gradu, spremi se prvenstveno na muke s traženjem smještaja. Studentica sam Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i iz iskustva mogu reći da je upravo traženje smještaja bio najgori dio cijelog procesa započinjanja studija. Stanovi – uglavnom preskupi za studentski budžet, studentski domovi – prekrcani i često je teško dobiti sobu. Ako ne kreneš tražiti smještaj na vrijeme, šanse su da ga možda i nećeš pronaći. Pogotovo ako misliš studirati u Zagrebu čiji fakulteti svake godine upisuju hrpu studenata iz cijele Hrvatske. Jednom kad osiguraš smještaj, sve ostalo lako se riješi.

Ako razmišljaš o traženju cimera, pripremi se na kompromise – ostvariti skladan suživot s novom osobom nije lagan zadatak, a pogotovo ako je osoba tvrdoglava ili ne želi surađivati. Moj savjet je, ako možeš, odaberi cimera kojeg od prije poznaješ. Lakše ćete se međusobno uskladiti i prilagoditi – cimerstvo naslijepo obično je lutrija, no ne mora nužno biti loše.

Moje dosadašnje iskustvo života i studiranja u drugome gradu vrlo je pozitivno. Već nakon nekoliko mjeseci lako se navikneš na to da ne živiš s roditeljima, da ne moraš zapravo ići na predavanja (iako je poželjno) te da je izlazak srijedom potpuno socijalno prihvatljiv. Možda će ti ponekad nedostajati roditelji, prijatelji ili kućni ljubimci kod kuće, ali uvijek možeš poslati poruku, nazvati ili ih posjetiti. U svakom slučaju, ako se dvoumiš oko mjesta studiranja – maknuti se iz poznatog okruženja svojega grada definitivno zahtijeva dozu samostalnost, ali se isplati!