Uskrsna pogača
Ovaj recept star je barem 100 godina, a sačuvala ga je moja draga sestrična (kujina) Dušanka Vranić koja je imala priliku naučiti umesit odličnu uskršnju pogaču od svoje svekrve i moje tete, pok. Ivke Vranić.
Za ovu prigodu istog tijesta napravila sam i šišere kojima su se tradicionalno za Uskrs darivala djeca.
Potrebno
- 1 kg brašna
- 4 žumanjka
- 1dcl ulja
- 7,5 dag maslaca
- 20 dag šećera
- naribana korica limuna
- 2 žlice ruma
- 4 dag kvasa
- 1 dag soli
- 4 dcl mlakog mlijeka
Priprema
Pripremiti kvas na uobičajen način: izdrobiti ga, promiješati s malo šećera, mlakog mlijeka i brašna te pustiti da se digne.
U zdjelu staviti brašno, umutiti žumanjke, šećer i ostale sastojke te na kraju kvas. Dobro sve izmiješati u zdjeli da bude ravnomjerno izrađeno i pustiti da se diže (2 – 3 sata).
Kada se tijesto digne do vrha zdjele, staviti ga na dasku i premijesiti. Podijeliti na 4 dijela i umijesiti u obliku pogače te ostaviti da se diže.
Kada se pogače dignu, ponovo ih premijesiti, oblikovati i staviti u zamašćeni lim. Zarezati po vrhu, namazati istučenim jajetom i staviti peći (170°C) dok ne dobije zlatnožutu boju (oko 40 minuta).
A uz recept za pogaču i mali podsjetnik
Za pripremu bakalara s krumpirom ili bakalara na gulaš koristiti recept iz naše kostrenske kuharice.
U srijedu treba bakalar porezati na nekoliko komada i staviti ga da se namače u vodi koju moramo mijenjati svaki dan pa će nam u petak biti brže kuhan.
Moj prijedlog jelovnika na Veli petak:
- hladno predjelo: bakalar in bianco
- toplo predjelo: fritaja sa šparogama (kostrenske, molim!), salata od cimica, fažola i mozzarelle i foccacia s maslinama
- juha: krem juha od povrća
- glavno jelo: bakalar na gulaš i blitva na padelu
- glavno jelo: lignji na saft (recept iz kostrenske kuharice) i palenta
- desert: fritule