Kuharica

Uskrsna pogača

Ovaj recept star je barem 100 godina,  a sačuvala ga je moja draga sestrična (kujina) Dušanka Vranić koja je imala priliku naučiti umesit odličnu uskršnju pogaču od svoje svekrve i moje tete, pok. Ivke Vranić.

Za ovu prigodu istog tijesta napravila sam i šišere kojima su se tradicionalno za Uskrs darivala djeca.

Potrebno

  • 1 kg brašna
  • 4 žumanjka
  • 1dcl ulja
  • 7,5 dag maslaca
  • 20 dag šećera
  • naribana korica limuna
  • 2 žlice ruma
  • 4 dag kvasa
  • 1 dag soli
  • 4 dcl mlakog mlijeka

Priprema

Pripremiti kvas na uobičajen način: izdrobiti ga, promiješati s malo šećera, mlakog mlijeka i brašna te pustiti da se digne.

U zdjelu staviti brašno, umutiti žumanjke, šećer i ostale sastojke te na kraju kvas. Dobro sve izmiješati u zdjeli da bude ravnomjerno izrađeno i pustiti da se diže (2 – 3 sata).

Kada se tijesto digne do vrha zdjele, staviti ga na dasku i premijesiti. Podijeliti na 4 dijela i umijesiti u obliku pogače te ostaviti da se diže.

Kada se pogače dignu, ponovo ih premijesiti, oblikovati i staviti u zamašćeni lim. Zarezati po vrhu, namazati istučenim jajetom i staviti peći (170°C) dok ne dobije zlatnožutu boju (oko 40 minuta).

A uz recept za pogaču i mali podsjetnik

Za pripremu bakalara s krumpirom ili bakalara na gulaš koristiti recept iz naše kostrenske kuharice.

U srijedu treba bakalar porezati na nekoliko komada i staviti ga da se namače u vodi koju moramo mijenjati svaki dan pa će nam u petak biti brže kuhan.

Moj prijedlog jelovnika na Veli petak:

  • hladno predjelo:  bakalar in bianco
  • toplo predjelo: fritaja sa šparogama (kostrenske, molim!), salata od cimica, fažola i mozzarelle i foccacia s maslinama
  • juha: krem juha od povrća
  • glavno jelo: bakalar na gulaš i blitva na padelu
  • glavno jelo: lignji na saft (recept iz kostrenske kuharice) i palenta
  • desert: fritule