KostrenaKultura

Centar kulture Kostrena uspješno plovio kroz 2022. godinu

Revijom dječjih filmova u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji na novoj kinoopremi, Centar kulture Kostrena priveo je kraju događanjima bogatu 2022. godinu. Bezvremenski “Grinch”, aktualni kino hit “Mačak u čizmama: Posljednja želja” i “Pjevajte s nama 2”, privukli su u kostrensko kino brojne male posjetitelje koji su uživali u projekcijama.

Zahvaljujući inicijativi Centra kulture Kostrena Narodna čitaonica krajem godine dobila je novu kinoopremu i vrhunski razglas čiju je nabavu s 300 tisuća kuna financiralo Ministarstvo kulture i medija kroz natječaj za digitalizaciju i opremanje kinoprikazivačke infrastrukture. Kinoprogram koji Centar provodi zadnje dvije godine prepoznat je i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra koji je ovu aktivnost financirao s dodatnih 10 tisuća kuna. Velik dio projekcija namijenjen je učenicima OŠ Kostrena koji kroz ovaj oblik suradnje ostvaruju i dio programa medijske kulture.

“Mačak u čizmama” svidio se kostrenskoj djeci – stvara se kostrenska filmska publika

Nakon dvije godine obilježene pandemijom godina koju ispraćamo obilovala je događanjima i aktivnostima u organizaciji Centra, namijenjenih svim dobnim skupinama.

Dan žena obilježen je dvjema uzastopnim izvedbama hit predstave Casabianca koje je Centar darovao kostrenskim ženama. Početkom proljeća ponovno je oživljen i program Dnevnog boravka. Kroz sedam tjedana u Dnevnom boravku gostovali su: Udruga za kreativno stvaralaštvo „Vali“, UABA Kostrena, Likovna udruga „Veli pinel“, Udruga Projekt +/-60, Katedra čakavskog sabora Kostrena, Udruga pomorskih kapetana Kostrena te gosti iz Lions Kluba Quarneroli Lovran s izložbom i predavanjem.

Od 25. do 29. travnja u Kostreni se održavala tradicionalna dječja manifestacija Proljeće u Kostreni u novom formatu koji se pokazao kao pun pogodak. Bogato izdanje dugovječne manifestacije dokazalo je da je proljeće u Kostreni najljepše godišnje doba za najmlađe Kostrenjane.

U tjedan dana provedeno je tridesetak aktivnosti za polaznike Dječjeg vrtića Zlatna ribica i Osnovne škole Kostrena, a u aktivnostima su sudjelovali učenici svih razreda i vrtićkih skupina. Tema ovogodišnjeg Proljeća bile su kultura i ekologija pa su tako djeca posjetila brojne izložbe, muzeje i kazališne predstave, sudjelovala u radionicama održivog razvoja i posjetila lokacije poput arheološkog lokaliteta Solin, ekoparka Rasadnik i Mirisnog vrta.

Glazba za sve

Prvi dani ljeta započeli su drugim izdanjem glazbenog kampa PIG – Proba Instrument Glazba, koji je ove godine trajao 4 dana. Kamp, koji se održava u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, vodilo je deset mentora. Polaznici su se mogli prijaviti za instrument koji žele svirati ili pjevanje, a na kraju kampa podijeljeni su u dva benda koja su održala zajednički završni koncert kako bi publici pokazali sve što su tijekom kampa naučili. U glazbenom kampu sudjelovalo je 11 polaznika u dobi od 14 do 18 godina.

Zanimljivi programi nastavili su se i kroz manifestaciju Kostrensko leto. Ono što je već postalo prepoznatljivost Kostrene jesu koncerti s mora koje je publika od samog početka odlično prihvatila. Koncerti s mora nastali su kao kreativni odgovor na mjere zabrane javnih okupljanja u vrijeme pandemije kada su izvođači zabavljali kupače u moru i na plažama. Zahvaljujući tvrtki Dezinsekcija uživanje u suncu i moru i ove je godine upotpunilo uživanje u glazbi i to Duška Jeličića Duleta i Bonace, benda PachaMama Street Connection te dua Eni Jurišić i Nike Zubović.

U organizaciji Centra kulture Kostrena održana su i dva ljetna koncerta na plaži Veli jarak, onaj Vedrana Ružića, a potom i mladog perspektivnog benda Timido. Prekrasan ambijent plaže Veli jarak svirci daje posebnu draž pa u koncertima i pogledu podjednako uživaju i publika i izvođači.

Trg sv. Barbare ugostio je dvije ljetne predstave: dječju „Luda i novčić“ te „Ako nećeš ti, hoće njih 3“, dok je na trgu ispred Sportske dvorane Kostrena odigrana iznimno dobro posjećena predstava za djecu „Palačinka mog života“.

Trg ispred Sportske dvorane Kostrena u kolovozu je tradicionalno u znaku ljetnog Kina u Kostreni, popularnog KuK-a, na kojem su u ovogodišnjem izdanju prikazani filmovi “Kako je Gru postao Gru” te  akcijska komedija “Nepodnošljiva težina golemog talenta”.

I tek što je završio ljetni program, stigla je Jesen u Kostreni koja je na svojem 21. izdanju ponudila osam probranih predstava o čijoj kvaliteti najbolje govori interes i posjećenost predstava koje su bile mahom rasprodane.

Općina – prijatelj djece

Uz navedene programe, Centar kulture Kostrena koordinator je projekta Općina Kostrena – prijatelj djece pa je samim time zadužen i za provođenje i inicijativu aktivnosti obilježavanja Dječjeg tjedna u listopadu. U Kostreni se Dječji tjedan obilježio nizom zanimljivih aktivnosti. Tjedan je započeo posjetom načelnika Vranića DV “Zlatna ribica” i OŠ Kostrena.  a dva dana nakon toga školarci su uzvratili posjet Načelniku odnosno općinskoj upravi gdje su imali prilike upoznati djelatnike Općine i poslušati zanimljivu prezentaciju pa čak i osmisliti svoj proračun.

U vrtiću “Zlatna ribica” Dječji tjedan se obilježavao kroz svih pet radnih dana, a u brojnim aktivnostima sudjelovale su sve vrtićke skupine. Nekoliko djelatnika Vrtića sudjelovalo je i na seminaru “Odgovorno roditeljstvo” kao pripremi za provedbu radionice “Rastimo zajedno” namijenjenoj roditeljima polaznika. U OŠ Kostrena održane su projekcije filmova za sve razrede, a delegacija iz Kostrene sudjelovala je na 14. Susretu gradova i općina – prijatelja djece koji je održan u Dječjoj kući u Rijeci.

Ni kraj godine nije smanjio intenzitet događanja pa je tako prosinac započeo Mićom Mikulnom, edukativno-kreativnim programom namijenjenom djeci koji je proizašao iz tradicijske manifestacije kojom Kostrena obilježava blagdan sveca zaštitnika našeg mjesta, sv. Nikole. Mića Mikulna održala se u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, uz potporu Ine kao sponzora manifestacije. Centar se kroz Miću Mikulnu uključio i u sajanje, odnosno prikupljanje sredstava za obnovu prostora Udruge „Srce Rijeka“.

More, pomorstvo i tradicija

Centar kulture je, uz Udrugu Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji, bio i suorganizator promocije knjige mlade znanstvenice Nine Spicijarić Paškvan “Pomorska terminologija Kostrene”, koja je važan doprinos kostrenskoj pomorskoj baštini. Očuvanje pomorske baštine jedna je od temeljnih djelatnosti Centra koja će se ponajviše manifestirati kroz vođenje interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca.  Zgrada Kuće u fazi je završnih obrtničkih i građevinskih radova nakon čega kreće postavljanje multimedijalnog i stalnog izložbenog postava. Otvorenje se predviđa na proljeće 2023. godine.

Uz spomenute aktivnosti i programe, Centar je zadužen i za održavanje portala Naša Kostrena te izdavanje godišnjeg tiskanog broja lista koji je podijeljen kućanstvima na području Kostrene u drugoj polovici prosinca.

Do veljače 2023. godine provodi se i projekt Stori po svoju, financiran bespovratnim EU sredstvima u 100 % iznosu namijenjen edukaciji djece i mladih. Korisnik projekta je Općina Kostrena, partneri Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar koji je zadužen za njegovu administrativnu i operativnu provedbu. Projekt, čiji je cilj bio razvijati sustav STEAM obrazovanja djece i mladih, obuhvatio je više od 700 polaznika kroz 70-ak programa provedenih u Kostreni, Kraljevici i Rijeci tijekom dvije godine.