Kostrena

Sretna nova godina!

Svima vama, dragi čitatelji Naše Kostrene, želimo novu godinu punu radosti, zdravlja i ljepote!

Nove su godine pravi trenutak za promišljanje o tome što smo mudro i manje mudro radili tijekom godine, koliko smo imali lijepih i važnih trenutaka i što ćemo, poučeni godinom za nama, činiti bolje u novoj godini.

Svih 365 dana s vama

Naša Kostrena s vama je bila svakoga dana u 2021. godini i pratila je život Kostrene ističući važne i vrijedne vijesti. U siječnju smo pisali o solidarnosti Kostrenjana prema potresom pogođenom području kao i o uspješnoj akciji sajanja za djecu s Downovim sindromom. Sa Špažićarima smo okrivili Mićela Kovidića i prošetali u društvu harlekina, a proljeće dočekali u novom parku u Doričićima. Pozivali smo vas da izađete na izbore kao i na to da se uključite u kulturne i ekološke aktivnosti poput Kina u Kostreni, Zelene Kostrene i EKO Kostrena. Izvještavali smo o bogatom programu Kostrenskog letaaktivnostima naših udruga te uspjesima naših sportaša.

Čitavu godinu naša je Klara Dolić putujući slikala predivne krajeve i svojim putopisima pozivala na otkrivanje ljepota nama bližih i udaljenijih krajeva. Obilježili smo i Godinu čitanja u suradnji s Knjižnicom Kostrena kao i zanimljive aktivnosti Udruge Projekt +/-60. Zahvaljujući ukusnim receptima koje nam šalje Željka Egredžija, na stranicama naše Kuharice pronaći ćete mnoštvo tradicionalnih i suvremenih jela.

Kraj godine prava je prilika i za zahvale. Posebno su nas tijekom godine uveseljavala vaša pisamca, mailovi i odgovori koje ste nam slali u nagradnoj igri Beseda. Našim vjerni igrači Jadranka, Barbara, Jerko, Čedomir i Gordana znali su odgovor na svaku zadanu besedu!

Uz crtice o roditeljstvu koje donosi Marina Šestan, pratili smo novosti u Dječjem vrtiću “Zlatna ribica” i Osnovnoj školi “Kostrena” te proslavili titulu Općina – prijatelj djece. I dalje ćemo predstavljati naše mještane, kako one mlade i poduzetne, tako i one koji nam mogu biti uzor u svojim stremljenjima. Imate li priču za naš portal, ne ustručavajte se, slobodno nam se javite jer tu smo – za vas! Seriju članaka o tome kako se pripremiti za državnu maturu pa sve do upisa na fakultet i ECTS bodova, pripremio je Borna Tićak, koji nas savjetuje i iz pozicije magistra farmacije.

Naš stručni suradnik Alen Marot nizom članaka poučavao nas je životnim vještinama: od psiholoških eksperimenata do vještina komunikacije i razumijevanja sebe i okoline. Korak po korak, članak po članak – svakim danom imamo sve više čitatelja i suradnika pa tako potičemo i vaše kreativno stvaranje: pisanje, DIY kreativu i druge oblike izražavanja.

U novoj godini uredništvo portala Naša Kostrena, koje djeluje u okviru Centra kulture Kostrena, i dalje će vam nuditi provjerene i važne informacije, zabavne, informativne i poučne novinske članke vezane uz ono što je važno za život u našem mjestu.

Promjene u 2022. godini: je li odzvonilo neprimjerenim komentarima?

Dok neka globalna predviđanja govore da će u 2022. godini ostati snažan ekonomski rast, ali će ga pratiti više cyber napada, u Lijepoj Našoj priprema se novi Zakon o radu u kojem će se definirati rad od kuće. Interesantna je i nova obveza trgovaca: pri svim akcijama trebat će biti vidljiva stara i nova cijena proizvoda, ali i najniža cijena u proteklih mjesec dana, što bi trebalo dovesti do transparentnijih i poštenijih sniženja.

Izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima portali i drugi izdavači elektroničke publikacije bit će odgovorni za cjelokupni sadržaj koji objavljuju, a novost je u tome što se odgovornost proteže i na sadržaj koji generiraju korisnici, primjerice na komentare. To znači da urednici i vlasnici medija mogu biti kažnjeni i zbog kakvog npr. rasističkog komentara čitatelja ispod novinarskih tekstova na portalima.

Neki su portali već sada ukinuli mogućnost komentara čitatelja jer su kazne vrlo visoke, a vrijeme će pokazati je li ova odluka mudra: s jedne strane svaka je cenzura loša i potrebno je poslušati mišljenje čitatelja, a s druge strane neodgovornost za neprimjerene komentare dovodi do poplave nepromišljenih, površnih i puritanskih napisa.

A što će biti s Kostrenom u 2022. godini? Možda na to pitanje najbolje odgovaraju stihovi iz “Balade Petrice Kerempuha” Miroslava Krleže: Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu. Kajti, kak bi bilo da ne bi nekak bilo, ne bi bilo nikak, ni tak kak je bilo. Ar je navek bilo da je nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo. Tak i vezda bude da nekak vre bude, kak biti bude bilo da bi biti bilo.

Sretna nova godina, neka bude puna zdravlja, mira, uspjeha i ljubavi!